Aktywne Wpisy
gnomol +23
WielkiNos +378
Jak szłam kiedyś w maju nad Morskie Oko, na szlaku leżał jeszcze śnieg a w oczy wiał silny wiatr myślałam tylko o tym ile jeszcze i że mi zimno w nos. Byłam przekonana, że faceci mają podobnie. Okazuje się, że nie bo według lewactwa jedyne o czym myślą faceci na zaśnieżonym szlaku to zabawić się z przechodzącą akurat obok babą.
#lewackalogika #bekazlewactwa #wysokieobcasy #gory
#lewackalogika #bekazlewactwa #wysokieobcasy #gory
mam do ocieplenia poddasze okolo 40m2 nie liczac krokwii ale przyjmijmy ze 40m2, przegladam rozne welny i opinie o nich. Ogolnie to juz nie wiem co wybrac bo jedni chwala standardowe sposoby czyli welna mineralna szklana 15cm a inni chwala jakies maty 10 krotnie drozsze i kilkukrotnie ciensze. Jak rozmawialem z jednym sprzedawca to stwierdzil ze najlepsiej dac maty 5cm albo 10cm bo to zastepuje odpowiednio 15cm i 30cm welny a nie traci sie powierzchni. Hmm nie chce mi sie w to wierzyc. Jest tez oczywiscie opcja tej calej pianki PUR ale w to to juz calkiem nie chce mi sie wierzyc bo to jest chyba jeszcze ciensza warstwa.
Co wg Was wybrac? Albo moze co uzyliscie u siebie i jak sie sprawdza?
Kwestia druga to lambda jesli bym sie zdecydowal na welne. Czytam i czytam, jedni polecaja 0,033 albo 0,035 a inni mowia ze dali 0,045 i maja cieplo. Jak sie to liczy? Co byscie wybrali jakbyscie mieli taki wybor welna 15cm 0,035 albo 0,045 dokladnie za polowe ceny tej pierwszej?
Chetnie przeczytam Wasze opinie i doswiadczenia
#budowa #pytanie #remont #pytaniedoeksperta #remontujzwykopem #budujzwykopem #dachy #ocieplenia #budownictwo #pracbaza #dom #mieszkanie #zwiazki #niebieskiepaski #budowadomu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Pianka jest mniej przewiewna i szczelniejsza więc teoretyczna lambda jest bardziej zgodna z faktyczną, bo o fachowców którzy dobrze ułożą wełnę jest trudno.
Jeśli masz do ocieplenia tylko 40m2, to raczej zapomnij o piance, bo
https://www.obi.pl/welna-mineralna/ursa-welna-standard-45-150-mm-6-m2/p/5717855
ludzie chwala, albo tez tej firmy 0,035 moge kupic ale juz 13zl/m2 wiec troche jest roznica
a przy okazji jak mam krokwie to daje welne pomiedzy krokwie do ich wysokosci a potem w poprzek nastepna wartswe tak czyli jakies 30cm wyjdzie welny
Mi na win 10 działa, ale tu jest wzór mniej wiecej, ten z ursy pamietam ze liczy to lekko inaczej tak że wg wzoru trzeba mniej wełny niz wg ursy https://www.budujemydom.pl/termoizolacja/636-wlasciwa-grubosc-izolacji
Komentarz usunięty przez autora
mala legenda xd
grubosci dostosowalem aby wyrownac do tych 30cm 0,045 i w kolumnie G wychodzi cena za identyczny wspolczynnik dla roznej grubosci i lambdy, uproscilem dzielac cene przez