Wpis z mikrobloga

Wie ktoś może ile kosztuje zdarcie starego i położenie nowego tynku na domku? Stary zaczyna odpadać na jednej ścianie i chcę odnowić całość. Orientacyjnie, za metr, pod Wrocławiem. Dostałem tak kosmiczną cenę od jednego z wykonawców, że śmierdzi to wałkiem. #budownictwo #budowadomu #budujzwykopem
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DiscoPolo: @Stan_Przedzawalowy: położenie struktury w łódzkim około 13-15 zł za metr, wiadro struktury 25 kg (atlasa) kosztuje chyba 140 zł i starcza na 8 m^2, no i zagruntować ścianę jeszcze trzeba. Wiadro gruntu 25 kg gdzieś na 70 m^2 styknie i kosztuje chyba z 170 zł. no a zdarcie tynku to nie mam pojęcia ile może kosztować, bo może być tak, że trzeba by jeszcze klej nanieść jeszcze
  • Odpowiedz
@Stev: dodać piasek, zależy od tynku czy diamentowy, gipsowy, cementowo - wapienny. W tamtym roku płaciłem 42zl netto za metr tynku cementowo-wapiennego
  • Odpowiedz
@DiscoPolo: nie nie, tynk strukturalny jest gotowy w wiaderku, to jest taki baranek 1 mm lub 1,5 mm. Nic więcej nie dodajesz do niego. Potem można go myć karcherem więc całkiem spoko. A co do odpadającego tynku to coś mi się zdaje, że chyba ktoś zapomniał zagruntować ściany ( ͡° ͜ʖ ͡°). 42 zł to robota + materiał?
  • Odpowiedz
@iljontichy: nie bardzo rozumiem kolego, jaka cena Cie zadowala? W kalkulatorze budowlanym masz podaną cenę za położenie tynku już na przygotowanym podłożu. Tutaj dochodzi koszt zdarcia starego tynku, przeciągnięcia pewnie klejem w wielu miejscach, gruntowania i dwukrotnego malowania. Nie mówię już o tym, że pewnie nie parter. Według kb masz 93 zł i to nie uwzględnia kosztów przygotowania podłoża. No chyba, że to bez malowania etc.
  • Odpowiedz