Aktywne Wpisy
jaka ocenka mojego barku?
Beeercik +11
Ale płacz skorumpowanych bo sędzia dał w końcu karnego za faul, to się nie godzi xDDDD
Calma ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#mecz #realmadryt
Calma ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#mecz #realmadryt
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Z tego co wiem, prawo nie powinno się kierować emocjami. Dlaczego dziecko ma ponosić karę za zło swojego ojca?
Nie mówcie mi że płód to nie człowiek, bo co czyni człowieka człowiekiem? Ateizm nie nadaje człowiekowi żadnej godności, dlatego w jego świetle "nie zabijaj" jest tylko grzecznością.
Dlaczego niewinne dziecko ma ponosić 100 kroć surowszą kare niż winny ojciec?
Z całym szacunkiem, ale nie rozumiem babskich, histerycznych uczuć. Prawo nie może się na nich opierać.
#przemyslenia #filozofia #prawo #aborcja #bialyprotest
@neilran: nie zesraj się.
Jak nie różni się od wcześniaka, jak jeden jest podłączony do sztucznej aparatury podtrzymującej życie, a drugi pasożytuje na żywej istocie, która w odróżnieniu od obydwu ma dobrze rozwinięty mózg czyli jego matce?
Państwo nie może stać
@dingi_dong: Nie różni się w stopniu rozwoju. Jak z jakichś przyczyn poród nastąpi wcześniej to normalnie przeżyje. Jedyna różnica to właśnie to, że nie
Proste, logiczne i oczywiste. Oczywiście karanie za aborcję to głupota i powinna być po prostu realizowana
Ale teraz piszesz głupoty. Używasz jako argumentów definicji i obecnego systemu prawnego. A ani jedno ani drugie nie jest prawdą objawioną od której wywodzimy dalsze wnioski. No bo co, jak weźmiemy inne definicje albo inny system prawny to nagle magicznie świat się zmieni?
Już nie mówiąc, że nie wiem czy człowieka definiuje się jako istotę po urodzeniu?
Także nie, nie jest to logiczne
Nieudzielenie pomocy nie jest udostępnieniem swojego ciała - analogia nieuprawniona
Nie, nie piszę głupot tylko piszę jaka jest prawda - to jest płód i to go różni od człowieka i od wcześniaka, że jest płodem. Jest to proste i logiczne i oczywiste. Płody można skrobać dowolnie, ludzi nie można
Jaki jest argument przemawiający za tym ze natura moralności sprowadza się do działania układu nerwowego? Obesrwacja aktywności mózgu/rdzenia kręgowego? To równie dobrze może być split - kontroler zmysłów i aktywności ciała, z pewnością mózg wiąże się ze świadomością, ale nie sądze żeby istota świadomości tkwiła w układzie nerwowym.
Świadomość to my, obserwator którego nie potrafimy dostrzec, a jedynie wydedukować bo dostrzegamy że na tyle rzeczy, na ogół w wolny autonomiczny sposób możemy może skierować naszą uwagę, raz na coś czysto zmysłowego, innym razem skupić się na myślach, abstrakcyjnych wyobrażeniach naszego umysłu.
Jeśli świadomość jest wynikiem działania bio-komputera - naszego mózgu lub rdzenia kręgowego, efektem przemian chemicznych i procesów w naszym układzie nerwowym, to jest tylko jakimś rodzajem iluzji, a nie ma mowy o iluzji bez obserwatora. Do stworzenia iluzji świadomości, byłaby potrzebna świadomość, inaczej nie ma komu dać poczucia istnienia. Mózg może odpowiadać za percepcje, zmysły, ale nie za samego obserwatora.
@Shanny: szkoda, ale rozumiem Twój powód. Nie uważam że taka wielka krzywda, jaka spotyka ofiary gwałtu, a także ból emocjonalny przy ew. decyzji oddania dziecka do adopcji jest wystarczającym powodem "za aborcją", ale rozumiem że to sytuacja bardzo dramatyczna, z której dojście do siebie
@dingi_dong: W pewnym sensie jest. Musisz tym ciałem wykonać jakieś czynności.
Uważam że takie kobiety potrzebują dużego wsparcia i opieki.
@cg_fov: nie wydaje mi się. Może nie wyrażam swoich poglądów w zbyt spójny sposób i coś źle zrozumiałeś. Na pewno w mojej wypowiedzi brakuje empatii, ale chciałem nadać dyskusji bardziej "prawno-filozoficzny" ton.
@dingi_dong: to co ulega tej iluzji?
Nie wymyślamy sobie definicji tak jak nie wymyślamy sobie definicji tego, czym jest prosta. Płód to płód, człowiek to człowiek, proste.
Nie miałbym serio żadnego problemu ze skrobaniem płodów, ba nawet nie ruszyłoby mnie aborcje postnatalne tak do nie wiem, czemu nie 14 dnia po urodzeniu
@dingi_dong: Nie, to nie jest proste. Dlaczego nadawać prawa osobnikowi homo sapiens po wyjściu przez drogi rodne samicy?
@dingi_dong: Przed chwilą pisałeś, że człowiekiem jest się po urodzeniu. Dlaczego