Wpis z mikrobloga

#wiedzmin3 #wiedzmin

Dwa pytanka o Wieśka:
1. Ile on tak naprawdę zajmuje czasu?
2. Jak zbalansować poziom trudności i rozwój postaci?

Ad. 1
Ta gra tyle zajmuje czy po prostu jestem graczem typu "casual collectionist" i najzwyczajniej się ociągam?
Mam za sobą około 22 godziny gry w W3, w tym czasie wbiłem 12 poziom, przed chwilą ukończyłem potrójny wątek Baron + Keira + Wiedźmy. Jeszcze nie pojechałem do Novigradu. Zaliczam wszystkie nieodkryte miejsca na mapie.

Ad. 2
Leveluję szybciej, niż rozwija się główny wątek fabularny, ale przy każdym "dużym" przeciwniku padam kilkukrotnie

jestem o 2 poziomy wyżej, niż poziom zalecany dla kolejnego etapu głównej linii fabularnej (Novigrad)
zaliczenie wszystkich side-questów i "nieodkrytych miejsc" na mapie napompuje mnie ponad linię fabularną, przez co lekko obawiam się braku wyzwania (np. biesa na Krzywuchowych Moczarach pokonałem bez mrugnięcia okiem)
mimo stosunkowo wysokiego poziomu nadal zdarza mi się okazjonalnie dostać ostro po łbie i zginąć od jednej parady ciosów (np. Maglaka na 12 poziomie ubiłem dopiero po 4 próbie i żonglerce eliksirami)
czasami pokonuję przeciwników zaskakująco łatwo (np. wszelkie upiory typu Południca do poziomu 16 włącznie załatwiam z marszu, nawet gdy walczę z 3-4 Upiorami na raz)

Jak żyć?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@theun: tyle zajmuje, jeśli chcesz odkryć wszystko w grze, to razem z dlc jakieś 100-150h, @theun: grać na najwyższym poziomie trudności i tyle, a potem w dlc sobie odpalić skalowanie poziomów
  • Odpowiedz
@theun:
1. Jeśli "liżesz ściany" to sama podstawka może Ci zająć około 80h
2. Gra nie należy do zbyt trudnych, nawet na najwyższym poziomie trudności, mimo to polecam włączyć skalowanie się przeciwników do twojego poziomu w opcjach.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@theun: niestety tak to wygląda. Podejrzewam że ilość nabywanego expa jest dostosowana tylko jak grasz wątek fabularny, bo wtedy gracze którzy nie robią questow pobocznych mieli by trudności.

Niestety te questy wybijają za bardzo postać powodując to co opisałeś.

Problemy z bosami wynikają z tego, że nie przykładasz się do walki z zwykłymi przeciwnikami i człowiek jest rozleniwiony i sfrustrowany przez co robi głupie błędy, bo chce tak samo szybko
  • Odpowiedz
@theun z wiedzminem 3 to jest tak że jeden ci powie że na przejście gry potrzeba 50 godzin, bo leci przeklikujac wszystkie dialogi (jego pokazówki i gadaniny nie interesują ( ͡º ͜ʖ͡º)) a drugi ci powie że trzeba 250 godzin.
  • Odpowiedz
@theun mi dlc zajęły jakieś 100h, podstawka ok. 150h. Także zrobiłem praktycznie wszystko oprócz pytajnikow ma skellige bo już mi się nie chciało plus eksploracja i bawienie się
  • Odpowiedz
@Jurigag: @Fnque: @icanthelpthat: włączyłem skalowanie, ale jak rozumiem to tylko podnosi poziom przeciwników? zacząłem zauważać psy lvl 12-14, ale chyba skalowanie nie dotyczy przeciwników nielosowych, np. przy ukrytych skarbach?

@gammie: PS4 here

@Andrzejek13: mam już wymaksowaną Pracę Nóg ( ͡ ͜ʖ ͡)

@caribbean: jestem w połowie "wyrabiania" Velen i też zaczyna mnie nie tyle nudzić
  • Odpowiedz
@theun: Skalowanie dotyczy wszystkiego (łącznie z przeciwnikami fabularnymi) i działa tylko "w górę". Na PC nawet szczury w kanałach się skalowały co doprowadzało do komicznych sytuacji w jednej z misji. :P
  • Odpowiedz