Wpis z mikrobloga

@Jade: Tylko w internecie wszyscy kozaczą z tymi pozwami, jeszcze żadnego nie otrzymałem i nie otrzymam, jestem tego więcej niż pewien. Po pierwsze nie ma kto pozwać firmy, po drugie nie ma za co, bo wszystko jest uzgadniane z prawnikami i dzieje się w granicach prawa.
@sops: Jestem pewny, bo nie zatrudniam magistrów czy innych inteligentów, którzy mają swoje humorki, ludzie klasy robotniczej są wdzięczni za pracę nie stawiają chorych wymagań.
@DawajDawaj: Nie. To podstawa. Problem zaczyna się, gdy pracownicy nie wytrzymują ciśnienia psychicznego i w obawie przed pracą zaczynają pić. Wtedy pracodawca powinien się zastanowić, czy to przypadkiem nie jego wina.

Możesz być chory, wtedy po pracy idziesz do lekarza, bierzesz zwolnienie i mnie o tym informujesz minimum kilka godzin przed rozpoczęciem zmiany,...

38 to stan podgorączkowy, nie gorączka z pracy nie zwalnia.

A to z kolei to dokręcanie śruby. Tak
@Virgilio: Dalej wmawiacie mi słów których nie powiedziałem, lekarzem nie jestem, ale zgodnie z tym co można wyczytać w książkach temperatura 38 jest jeszcze stanem przed gorączkowym, jak się źle czujesz, jesteś chory idziesz do lekarza, zwolnienie przyjmę, wolne dam, a prawo do weryfikowania zwolnienia mam, tak samo jak składanie doniesienia do ZUS-u.

Pracowników zatrudniam wobec zapotrzebowania, nie będę generować strat i zatrudniać kogoś kto miałby pracować jako zastępca, bo zamiast
@DawajDawaj: Rozumiem, że świetnie się czujesz mając 38 stopni ? Biegasz skaczesz i pływasz, żeby się ochłodzić?

Dobra. Sytuacja jest taka, pracownik wieczorem się źle czuje, rano się budzi z 39 stopni gorączki, 30 min przed rozpoczęciem zmiany dzwoni do Ciebie, że idzie do lekarza po L4 i dzisiaj nie przyjdzie do roboty. Co robisz ?
@sops: O to się nie musisz martwić, dlatego właśnie jest kilka niezależnych od siebie firm, aby jedna nie pociągnęła innych. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Virgilio: Pisałem już kilkukrotnie. Dostanie wolne, bez premii miesięcznej, w zależności od stanowiska szukam zastępstwa, sam zastępuje ktoś z rodziny w najgorszym przypadku zostają przesunięcia terminów.
@sops
@DawajDawaj
@Jade

Naprawde rozumiem rozgoryczenie, ale zauwazcie, ze jeżeli to Jego firma to może stosować metodykę organizacyjna wg uznania w granicach Kodeksu.

Ja osobiście popieram wolny rynek, więc nie rozumiem ingerowania w prywatna firmę. Zwlaszcza, gdy to co opisal jest zgodne z prawem.

Pracujemy w różnych warunkach, niektórzy w dużych korpo a niektórzy w mniejszych dzialalnosciach. Z dzisiejszym podejściem fiskalno administracyjnym rządu mniejsze przedsiebiorstwa muszą minimalizować koszta gdzie się da.

Nie