mirki mam mały problem. pobrałem repezytorium z Githuba. 1 folder główny - 13 pod folderów w których dokonywałem zmian w plikach html. Zrobiłem zmiany i chciałbym teraz wrzucić na gita ale chyba robię coś źle. Wcześniej nie korzystałem za bardzo z GitHuba. Jak to teraz wszystko wrzucić za jednym razem ? potem jeszcze muszę zrobić pull request. pomożecie mireczki ? #git #github #informatyka #programowanie #pytanie #fork
@krampus0101: w jaki sposób pobrałeś? Żeby wrzucić na githuba cokolwiek musisz być do tego uprawnionym, czyli np. mieć forka danego repozytorium albo być właścicielem repozytorium(tak w uproszczeniu).
Wtedy jak zrobisz zmiany lokalnie, to musisz mieć ustawione 'remote' żeby móc na to wrzucać kod. Wtedy robisz po prostu push.
@krampus0101: a wpisujesz komendy z poziomu folderu głównego, gdzie jest folder .git? Bo nie wiem jak równocześnie można mieć ustawiony remote i przy okazji dostawać 'repository not found'.
@Wrath_of_the_Tyrant: jestem w głównym folderze - a w nim 13 pod folderów i to z tego głównego odpalam terminal. Nie mam tu żadnego rozszerzenia git - tylko foldery a nich pliki html i css- chyba tego nie rozumiem
@krampus0101: folder .git jest ukryty, jeżeli włączysz opcje pokazywania ukrytych folderów to powinieneś go znaleźć.
Potem z poziomu folderu głównego w którym masz folder .git wpisz komendę "git remote -v" i powiedz, czy na liście masz cokolwiek. Powinieneś mieć na którymś remote w nawiasie napisane "push", czyli prawo do wrzucania swoich zmian do repozytorium.
@krampus0101: wchodzę w główny folder i tak: - git add . -git commit -m "komentarz" i tu już jaja bo nie pokazuje mi w tej chwili żadnej zmiany - a zmieniłem każdy z tych plików - tylko że komendy teraz używam już 3 raz
pobrałem repezytorium z Githuba. 1 folder główny - 13 pod folderów w których dokonywałem zmian w plikach html. Zrobiłem zmiany i chciałbym teraz wrzucić na gita ale chyba robię coś źle. Wcześniej nie korzystałem za bardzo z GitHuba. Jak to teraz wszystko wrzucić za jednym razem ? potem jeszcze muszę zrobić pull request. pomożecie mireczki ?
#git #github #informatyka #programowanie #pytanie #fork
@krampus0101: a co się dzieje?
Wtedy jak zrobisz zmiany lokalnie, to musisz mieć ustawione 'remote' żeby móc na to wrzucać kod. Wtedy robisz po prostu push.
https://help.github.com/articles/adding-a-remote/
Jako link podaj to co masz w urlu jak wchodzisz na repozytorium poprzez stronę githuba (musi mieć końcówkę .git)
Potem z poziomu folderu głównego w którym masz folder .git wpisz komendę "git remote -v" i powiedz, czy na liście masz cokolwiek. Powinieneś mieć na którymś remote w nawiasie napisane "push", czyli prawo do wrzucania swoich zmian do repozytorium.
To co masz w miejscu słówka 'origin'
- git add .
-git commit -m "komentarz"
i tu już jaja bo nie pokazuje mi w tej chwili żadnej zmiany - a zmieniłem każdy z tych plików - tylko że komendy teraz używam już 3 raz
- git push origin master