Wpis z mikrobloga

Czy jest jakiś problem z użytkowaniem #python 64 bit obok wersji 32 bit? Mam zainstalowany 32 bit ale chciałem się pobawić #tensorflow a on wymaga pythona 64 bit.
Czy może w ogóle lepiej będzie przesiąść się zupełnie i na stałe na 64 bit wersję pythona bo wszystko będzie działało bez problemu?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dar_Q: Zakładam, że siedzisz na Linuksie. O ile nie zrobisz sobie bałaganu z ścieżkami do modułów instalowanych pip to nie powinno być problemu. Choć, o ile nie masz dobrego powodu aby utrzymywać u siebie wersję 32 bitową, nie bawiłbym się w taki setup. Ja do tensorflowa razem z cuda i cudann używam wersji 64bit bez najmniejszego problemu.
  • Odpowiedz
@GaiusBaltar: Na razie chcę się tylko pobawić w klasyfikowanie obrazów, także myślę, że te obliczenia nie będą aż tak ciężkie (aczkolwiek to się okaże). Obrazki będą niewielkie (400x400px), wykonane w bardzo podobnej technice, także chodzi mi przede wszystkim o odróżnienie charakterystycznych elementów na obrazku i tym sposobem zakwalifikowanie do określonej grupy.

Czy masz jakiekolwiek doświadczenie z klasyfikowaniem obrazów?
  • Odpowiedz
Czy masz jakiekolwiek doświadczenie z klasyfikowaniem obrazów?

@Dar_Q: Troszeczkę. Zakładam, że mówimy o sieciach neuronowych. Na high-endowej maszynie 5 lat temu (i7 + jakieś mocne Quadro) prosty MNIST na CPU dawał radę. Przy bardziej skomplikowanych klasyfikacjach (dane tekstowe, w kawałkach po 2048 bajtów) niestety CPU był około 100x wolniejszy od GPU (jeden etap trwał ponad dzień vs 15 minut).

400x400px to nie jest niewielki obraz - raczej w okolicach średniej
  • Odpowiedz
@GaiusBaltar: @haka65: Mi w sumie nie do końca chodzi o klasyfikowanie zupełnie przypadkowych obrazów. Generalnie to chcę klasyfikować produkty na podstawie ich miniaturek na listingach.
Każdy sprzedający ma jakiś określony styl, kolorystykę tworzenia swoich miniaturek produktów i na tej podstawie można rozróżnić sprzedających ale i w jakiś tam podstawowy sposób podzielić produkty na grupy.

Zobaczcie na załączoną fotkę. Są tam 3 produkty, załóżmy, że każdy z nich jest
Dar_Q - @GaiusBaltar: @haka65: Mi w sumie nie do końca chodzi o klasyfikowanie zupełn...

źródło: comment_lfz4zfujwIR8YHebC1jBEQB7RxiU8SAV.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz