@Dambibi: my czyli wszyscy obywatele, czyli to co płacimy jako podatki i rząd płaci tym, którzy dla niego pracują. Artyści itp nie pracują dla rządu i mają tyle hajsu, bo my im go sami dajemy.
Niby wszystko fajnie, żeby rząd płacił więcej nauczycielom, ale żeby to zrobić, musiałby podnieść podatki, a tu by już było oburzenie.
@zexan: Przeczytaj komentarz Jacksona, a potem przeczytaj swój komentarz. Nie widzisz, że właśnie o ten brak korelacji (ja wolałbym użyć słowa "zależności") chodzi?
@BlueSpark: przecież ludzie przeważnie wolą nauczycieli, którzy mniej wymagają i jest u nich "luźno", więc po jakimś czasie i tak najwięcej by zarabiali czarni nauczyciele rapujący na lekcjach i jarający jointy z uczniami
@BlueSpark: kolejny ekspert od centralnego planowania. sprywatyzuj szkoły, to i nauczyciele przestaną być nisko opłacani. a raperom płaci zapotrzebowanie ludzi, a nie rząd, więc tu już się Samuel skłania do rabunku
niektórzy tak piszą, jakby wszyscy muzycy, aktorzy, gwiazdy sportu itp byli opłacani przez państwo, tak jak nauczyciele.
@vargemp: Ja rozumiem to w ten sposób że my jako społeczeństwo bardziej cenimy sobie raperów itp. przez co więcej oni zarabiają a nie zwracamy uwagi na sprawy tak ważne jak np. nauka. Jak dla mnie opłacanie przez państwo czy jego brak nie ma tutaj znaczenia.
@BlueSpark: Samuel byłby dobrym politykiem, niezły populizm. :) Rynek reguluje takie rzeczy, jak wpływy artystów (i"artystów"), choć niewątpliwie media (IV władza) mocno się do danej opinii przyczynia. A najkrócej - głupota się zawsze najlepiej sprzedaje, bo dociera do większości. Interet sprawił, że głupota unaoczniła się bardziej (i zyskała większy zasięg).
@vargemp: Chodzi mi raczej o to co jest wpajane ludziom młodym a nie o poziom szkół. Łatwa kasa w showbiznesie kontra długie lata nauki i praca za nie zawsze duże pieniądze. Skoro ktoś od małego widzi z jednej raperów w drogich furach przypalających sobie pieniądze dolarami a z drugiej rodziców po studiach ledwo wiążących koniec z końcem to ciężko się dziwić że wybiera później pozornie łatwiejszą drogę.
źródło: comment_JWVEsjjEW9NXW9Mk1GS22iH519GbZ4Ya.jpg
PobierzNiby wszystko fajnie, żeby rząd płacił więcej nauczycielom, ale żeby to zrobić, musiałby podnieść podatki, a tu by już było oburzenie.
@vargemp: Ja rozumiem to w ten sposób że my jako społeczeństwo bardziej cenimy sobie raperów itp. przez co więcej oni zarabiają a nie zwracamy uwagi na sprawy tak ważne jak np. nauka. Jak dla mnie opłacanie przez państwo czy jego brak nie ma tutaj znaczenia.
Rynek reguluje takie rzeczy, jak wpływy artystów (i"artystów"), choć niewątpliwie media (IV władza) mocno się do danej opinii przyczynia.
A najkrócej - głupota się zawsze najlepiej sprzedaje, bo dociera do większości. Interet sprawił, że głupota unaoczniła się bardziej (i zyskała większy zasięg).