Wpis z mikrobloga

Kupiłem sobie drukarkę 3D, Anycubic i3 Mega. ( https://www.amazon.co.uk/gp/product/B06XDFQ3LR )
Nigdy nie miałem z drukarką 3d do czynienia (zawsze zlecałem druk), chciałbym na niej drukować prototypy "pudełek/boxów" i jakieś pierdoły. Wiem że mogłem kupić lepszą, myślę że na początek to wystarczy.
Jakieś porady, ostrzeżenia dla świeżaka? Widziałem na filamch że smarują czymś stół, czy powinienem tez smarować? Czym?
#druk3d #drukarki3d
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dedyk: No gratki Mireczku, do mnie też ona przyjdzie (w sumie to czeka już na mnie w firmie). Brałeś na Amazonie ? Jezeli tak, to przepłaciłeś stówę, na gearbest kupiłem po 297 + wysyłka 5.80.
  • Odpowiedz
@Wujek_Fester: Brałem na firmę, odliczę 20% vatu - świadomie przepłacam na Amazon z uwagi na możliwości bezproblemowego zwrotu.
Przykład: 3 miesiące temu kupiłem drukarkę adresów Brothera na Amazon, jakiś czas temu się z-----a i potrzebowałem jak najszybszej zamiany/naprawy. Napisałem do Brother że nie drukuje i daje błąd XXX, po 2 dniach hindus odpisuje "wydrukuj testową stronę" - no to odpisuję przecież nie drukuje... po dwuch dniach pisze "sory, takie procedury"
  • Odpowiedz
@dedyk: Odpowiadam bo też mam tę drukarkę.
Niczym nie smaruje, czasami przejadę tylko spirytusem.

Na początku miałem 195/60 stopni, ale czasami się potrafiło odkleić. Teraz daje 210/65 pierwszą warstwę, następne 200/60 i nic się nie odkleja. Po wydruku nie siłuj się z materiałem, żeby go od stołu odkleić. Odczekaj spokojnie kilkanaście minut aż stół wystygnie - samo odejdzie.
  • Odpowiedz
@dedyk: ważna rzecz w druku 3d - oszczędzając na filamencie wydasz ostatecznie więcej, kupuj coś sprawdzonych marek, jak jesteś w Polsce to masz masę sklepów sprzedających porządny filament.
  • Odpowiedz
@dedyk ja używam filamentu Wolfiksa i sobie chwalę. Drukuje na taśmie malarskiej, niebieskiej. Doszedłem do momentu, gdzie stół sobie poziomuje na oko, obserwując jak wygląda pierwsza warstwa. No i ja mam stół niepodgrzewany więc robię pierwszą warstwę 220, później 190
  • Odpowiedz
@Wujek_Fester:
Mam w koszyku TEN EGZEMPLARZ.
Podoba mi się w tej drukarce ta podstawa do której przywiera wydruk (Ultrabase) wg. opinii na internecie jest to całkiem dobry selling point i chińczyki mnie tym właśnie urzekły.

Ostatnio coraz częściej ludzie pytają właśnie o tą podstawkę czy jest dodawana do drukarek, jestem ciekaw czy w Twoim egzemplarzu się ona znajduje. :)
  • Odpowiedz