Wpis z mikrobloga

Mirki, napisałem web scraper który ma ściągać zdjęcia kitku z danej strony. Niestety ściągają się pierwsze 14 zdjęć i wywala błąd. Strona ma infinity scroll więc użyłem selenium i widzę że ładnie strona ładuje kolejne zdjęcia w chromie, ale ściągnięcie więcej niż 14 obrazów wykracza poza moje możliwości. Na StackOverflow nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi. Macie pomysł jak to rozwiązać? Tutaj kod. #naukaprogramowania #python
  • 61
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bruno_: właśnie miałem pisać. Błąd wygląda tak:

ResultSet object has no attribute '%s'. You're probably treating a list of items like a single item. Did you call findall()
when you meant to call find()?" % key
AttributeError: ResultSet object has no attribute 'findAll'. You're probably treating a list of items like a single item. Did
you call find
all() when you meant to call find()?
  • Odpowiedz
@PeteGlorious:
Dawno nie korzystalem z selenium ale wydaje mi sie, że:
pobierasz strone
page = requests.get(url) - to dziala poza selenium
a powinienes
driver.page_source - o ile dobrze pameitam tam dostaniesz kod 'zaktualizowany' po scrollu
  • Odpowiedz
@Testujese: po Twojej sugestii pojawia się błąd:
'Traceback (most recent call last):
File "E:/PyCharmProjects/Dev/webscraper01/getkittens2.py", line 23, in
page = driver.page
source(url)
TypeError: 'unicode' object is not callable'
  • Odpowiedz
@Bruno_: dzięki Karol ( ͡° ͜ʖ ͡°) w takim razie co zrobić żeby nie tworzyły się kolejne foldery 'kittens'? Bo obrazki się pobierają ale co jakiś czas tworzy się kolejny i kolejny i kolejny folder. A jeżeli wywalę zupełnie to co masz w swoim kodzie jako komentarz to nie zapisuje zdjęć w ogóle
  • Odpowiedz
@PeteGlorious:

to co dalem jako komentarz to ci zapisuje zdjecia, zrobilem tak bo nie chcialem marnowac mojego cennego transferu na pobieranie 100 zdjec
  • Odpowiedz
@PeteGlorious: a no i jak skonczysz to koniecznie zreformatuj kod tak zeby byl czytelny, porozbijaj na funkcje itp i wrzuc na githuba

python imo jest ciezkim jezykiem jesli chodzi o estetyke, duzo bardziej pod tym wzgledem lubie jave, miedzy innymi przez to dosyc malo w pythonie koduje xD
  • Odpowiedz