Wpis z mikrobloga

#linux #linuxmasterrace #sysadmin
Trochę mieszałem z partycjami na dysku SSD i mam teraz przeskok w ich numeracji. Chciałbym zmienić numer ostatniej partycji z sda8 na sda7. Czy podmieniając wyłącznie tę jedną cyfrę w outpucie polecenia sfdisk -d /dev/sda i podaniu tego na wejście sfdisk /dev/sda osiągnę zamierzony efekt bez utraty danych (oczywiście przy założeniu, że proces przebiegnie bez przeszkód, bo mieszanie w partycjach zawsze wiąże się z pewnym ryzykiem)? Czy to jest jakoś bardziej ryzykowne niż na przykład zmiana rozmiaru partycji? Podkreślam, że dysk to SSD; być może ma to jakieś znaczenie, nie wiem.
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@c9f24440e055136e5ee3dfa934d3933f: Gdzieś w necie jest dokładnie rozpisany poradnik jak to zrobić. Prawdopodobnie twoje rozwązanie jest ok, ja pamiętam że coś takiego robiłem zwykłym fdiskiem. Generalnie to co robisz to w zasadzie nadpisujesz tylko informacje o partycjach - nie same partycje więc dopóki posiadasz pierwotne informacje o partycjach nawet jak coś spieprzysz zawsze możesz wrócić do stanu poprzedniego. Więc tak jest to stosunkowo bezpieczne, a przynajmniej dużo dużo bardziej niż grzebanie
  • Odpowiedz