Wpis z mikrobloga

Tworzę webserwis, server w springboot java. Chcę zaimplementować użytkownika. Naturalnym rozwiązaniem wydaje mi się stworzenie klasy user z polami login haslo itp, a potem zapytania restowe zaczynac od nazwy uzytkownika.
Tak się to robi?
#java #programowanie #programista15k
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tworzę webserwis, server w springboot java.

Tylko to zrozumiałem. Chcesz zaimplementować autentykację i autoryzację? A przez "zapytania restowe" rozumiesz budowanie URLa po zasobach?
  • Odpowiedz
@okpaj: Znajdz w google gotowe rozwiązanie, bo akurat autoryzacja uzytkownika to tak newralgiczny punkt aplikacji, ze szkoda narażać się i wymyślać nowe rozwiązanie, szczególnie jak nie ma się dużej wiedzy na dany temat.
  • Odpowiedz
@alex-fortune: To tego typu pytania raczej nie są zadawane na wykopie ;) Z drugiej strony, raczej ciężko w nie-niszowych technologiach znaleźć coś czego ktos nie napisał. Nie mówię tu o gotowych modułach, lecz nawet o fragmentach, na których można się wzorować.
  • Odpowiedz
@HAL__9000: Już widzę jak tłumaczysz się przełożonemu, że od miesiąca robisz moduł, który można zrobić w 2 dni wzorując się na gotowych rozwiązaniach ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dla mnie satysfakcją jest jak jestem w stanie zrobić jakąś funkcjonalność w rozsądnym czasię przy pomocy szukajki ;) To nie jest znów kopiuj-wklej, bez przesady. Kod trzeba zrozumieć i jeśli wydaje się być odpowiedni, to wtedy można się na
  • Odpowiedz