Wpis z mikrobloga

#elektronikadiy #atmega #arduino #esp8266 #elektronika #majsterkowanie #pcb #diy
Siemka, po niezliczonej ilości godzin projektowania, studiowania datasheetow i lutowania w końcu mogę Wam pokazać swój nowy projekt domowego alarmu. Płytki jak w poprzednim projekcie zaprojektowane i polutowane samodzielnie. Alarm posiada 12 wejść, 8 wyjść, obsługuje ładowanie akumulatora 12V, przesyła dane o swoim stanie na domowy serwer, komunikuje się z użytkownikami przy pomocy smsów (moduł gsm do sterowania i wysylania komend), rozbrojenie oraz zazbrojenie alarmu możliwe jest przy pomocy kart RFID oraz pastylek Ibutton. Płytki komunikują się ze sobą przy pomocy optoizolowanego portu RS485. I weź tu jeszcze to wszystko oprogramuj i przetestuj...( ͡° ʖ̯ ͡°)
smieszko - #elektronikadiy #atmega #arduino #esp8266 #elektronika #majsterkowanie #pc...

źródło: comment_YXmwsbDQpnaTO3QHcJGP7pDIWuSKZmD8.jpg

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@smieszko: Nie myślałeś, żeby upublicznić cały schemat i jakiś opis projektu - na jakie problemy przy poszczególnych podsystemach natrafiłeś, jak je rozwiązałeś i dlaczego właśnie tak?
  • Odpowiedz
@czarna_sraczka: nie sądzę, by jakiś złodziej chciał się bawić w rozpracowywanie customowych rozwiązań. Bierze się losowy chiński układ, wysyła się coś na zasadzie security by obscurity... no i kto by się przejmował tym, że raz na jakiś czas w plenerze latają jakieś dziwne sygnały?
  • Odpowiedz
@cochese: Może jak już uporam się z oprogramowaniem to to rozważę, wprawdzie o ile schemat jest w miarę czytelnie narysowany to kod raczej nie będzie przeznaczony do publikacji bo niestety nie jestem programista 15k i raczej skupiam się na tym, żeby to działało niż 10h optymalizacji, żeby ugrać 10 bajtów i 2ms czasu wykonywania :)
  • Odpowiedz
@smieszko: Z mojej perspektywy ciekawszy będzie schemat niż kod. Po pierwsze progamistą jestem z zawodu, a z elektroniki tylko lajkonikiem, więc mam o wiele więcej do nauczenia się. A po drugie na etapie działającego urządzenia łatwiej poprawić program niż schemat lub PCB, więc do tych ostatnich trzeba się bardziej przyłożyć. Tak czy inaczej: wołaj albo taguj.
  • Odpowiedz