Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do #csharp #programowanie #naukaprogramowania. Otóż mam sobie listboxa, z którego wybieram sobie kliknięciem element. Jest sobie klasa, w której jest sobie pole. Na początku ma ono wartość pustą. String z tego elementu przekazuję do tego pola w mojej klasie za pomocą setera. Następnie metoda w tej klasie pobiera sobie tego stringa, by przetworzyć plik znajdujący się pod ścieżką podaną z tego stringa. I tu się pojawia problem, gdy debuguję program, widzę poprawne wartości tych ścieżek, wszystko ładnie się ustawia, ale mimo to metoda tak jakby nie dostawała tego stringa, dostaję wyjątek, bo string jest pusty i nie jest ścieżką do pliku. Szlag mnie trafia, bo wypróbowałem już różnych podejść, jakie sobie byłem w stanie wyobrazić. Co ciekawe, jak sobie na próbę zrobiłem zmianę tekstu w labelu na kliknięcie itema, to wszystko bangla, więc moje getery i setery raczej są ok. Oto ta metoda korzystająca sobie z tej przekazanej ścieżki.

public List getRobSWPNames()
{
List robSWPNames = new List();
//w tej linijce robFilePath okazuje się być pusty
this.robSwpLines = System.IO.File.ReadAllLines(this.robFilePath);
foreach (string line in robSwpLines)
{
//blablabla
}
return robSWPNames.Distinct().ToList();

}

Wygląda to jakby przywracała się wartość pola z konstruktora, bo jak podstawię tam jakąś istniejącą ścieżkę, to metoda zadziała, ale zawsze na tej sztywno wpisanej ścieżce.
Ktoś coś?
  • 2
  • Odpowiedz
@Hans_Olo: Po pierwsze kod lepiej umieszczaj w dedykowanych do tego stronach jak np. pastebin.com - na wykopie bardzo słabo się to czyta. Po drugie, pokaż cały kod lub przynajmniej część w której pobierasz i ustawiasz zmienną robFilePath - najprawdopodobniej błąd znajduje się gdzieś przy ustawianiu nowej wartości.
I po trzecie mała rada - wiem że to dopiero nauka programowania (przynajmniej wynika to z tagów), ale staraj się od początku używać tylko
  • Odpowiedz