Aktywne Wpisy
padzi +185
Dobry wieczór wszystkim. Dzisiaj zostałem opiekunem małego kotka. Około godziny 16 przybłąkał się kotek, a raczej kotka, zdjęcie poniżej. I teraz leży obok mnie na kanapie i mruczy. To co zrobiłem to zapewniłem jej jedzenie, zrobiłem w łazience prowizoryczną kuwetę. Koleżanka dodała posta na lokalną grupę fejsbukową, czy ktoś nie szuka kotka.
#koty #norwegia
#koty #norwegia
Dzikamery +25
#raportzpanstwasrodka dorosły mężczyzna w naszych czasach. Mówcie co chcecie ale dla mnie tam się nieźle w głowie dzieje.
Sytuacja wygląda następująco: w poprzedniej dekadzie znajomy pożyczył ode mnie w kilku częściach 1000 zł. Długu oczywiście nie odzyskałem do tej pory, nie było żadnej pisemnej umowy. W prywatnej rozmowie na fb przyznał się do długu, są też świadkowie, którzy potwierdzą, że faktycznie te pieniądze pożyczył.
Dłużnik wyprowadził się ok 300 km dalej, ale wciąż jest w granicach kraju. Nie ma jednak adresu zameldowania, ale można go łatwo zlokalizować przez media społecznościowe.
Ma wiele długów, ale ich nie spłaca, prawdopodobnie pracuje na czarno. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale ma syna z kobietą z którą się rozwiódł (nie wiem jak wygląda kwestia alimentów). Jak miałem kiedyś wolną chwilę to wrzuciłem kilka komentarzy do jego zdjęć o zwracaniu pożyczonych pieniędzy. Odzyskałem całe 50 zł... Ale nie chce już sie w takie rzeczy bawić i robić sobie wiochy.
Wiem, że kwota nie jest astronomiczna, ale krew mnie zalewa jak dochodzą do mnie informacje, że on normalnie działa, funkcjonuje i śmieje się mi i reszcie dłużników w twarz...
Dodam, że w chwili udzielenia pożyczki byłem niepełnoletni (on ok 30 lat starszy)
Macie może jakieś rady jak odzyskać pieniądze lub chociaż uprzykrzyć mu życie?
#prawo #oszukujo #dlugi #kiciochpyta #naiwnosc
Komentarz usunięty przez moderatora
@PM93: są firmy windykacyjne i "windykacyjne" które wysyłają swoich schabów po długi w zamian za % ( ͡° ͜ʖ ͡°) Chociaż po kilku latach to by mi się nie chciało latać za 1000 zł xD lepiej to uznać, że kupiłeś sobie święty spokój od tego typa... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Możesz spróbować złożyć powództwo wskazując ostatni adres zamieszkania.
@Palwed : mam wszystkie dane, w tym pesel i aktualny nr telefonu/mail/fb
Z sądem natomiast jest taki problem, że raz -
Co będzie w egzekucji to naturalnie inna sprawa. Ale tutaj już możesz próbować szukać jakiejś ostrej windykacji prawnej w miejscu zamieszkania dłużnika.