@Philopolemus_Fronius: No właśnie mnie interesuje całkowity koszt (tzn, Ty jako ekspert wiesz, że nad jednym egzemplarzem spędzisz 30 min albo 12 godzin) oraz materiały będą Cię kosztować tyle a tyle. Chciałbym poznać całkowity +-20%
@dog_meat: Na podstawie informacji które podałeś nie da się podać całkowitego kosztu. To tak jakbyś powiedział komuś "proszę zbudować mi dom, ile to będzie kosztowało?". Odpowiedź na to pytanie to - zależy.
@dog_meat: Masz czujniki po 2$ a masz po 50$. Jeden czujnik może zwiększyć koszt projektu to kilkadzieisą % a ty chcesz znać całkowity koszt z dokladnością +- 20% nie podając co to ma robić i z czego się składać
@Philopolemus_Fronius: Dobrze, to w takim razie jakich informacji potrzebowałbyś, żeby dokonać precyzyjnej wyceny. Czy jeśli przedstawię wykaz czujników, będziesz w stanie dokonać dokładnej wyceny?
- która wersja raspberry pi - jakie czujniki, nie musi być konkretnie model, wystarczy żebyś powiedział co czujnik ma mierzyć i ile ich ma być - obudowa to grosze
no i to ma być tylko spięte w kupe czy chcesz, żeby ci to zaprogramować jeszczce?
@dog_meat: To co tu trzeba zrobić, jak to kwestia połączenia kabelków, wywiercenia dziur w gotowej obudowie i włożeniu w nie czujników. +- 20% to koszt tego 100 zł ale wątpie żeby komuś chciało się to robić.
@Philopolemus_Fronius: Obudowa najlepiej z druku 3D - strzelam koszt jednej około 30zł (gruby strzał), Jakieś PCB żeby te czujniki zamontować jak człowiek a nie makaron, Jak PCB ma być to wyjdzie pewnie 30-40zł za płytkę chyba że będzie z chin to kilka $ Składanie tego jeszcze i test. Za ogarnięcie tego przy załóżmy 20-50 sztukach to bym zawołał minimum 100-130zł od sztuki (biorąc pod uwagę projekt PCB, zamówienie, składanie, testowanie.
@dog_meat: najwcześniej bym mógł o tym pomyśleć za 2 miesiące. Najlepiej jakbyś obudowy ogarnął we własnym zakresie, ja bym mógł się zająć projektem PCB, tylko wszystkie informacje musiałbyś dostarczyć dokładnie opisane najlepiej w jednym dokumencie.
Chciałbym poznać całkowity +-20%
- która wersja raspberry pi
- jakie czujniki, nie musi być konkretnie model, wystarczy żebyś powiedział co czujnik ma mierzyć i ile ich ma być
- obudowa to grosze
no i to ma być tylko spięte w kupe czy chcesz, żeby ci to zaprogramować jeszczce?
Jak już pisałem w pierwszym poscie, wycena nie powinna uwzględniać kosztu czujników ani raspberry
Powiedzmy chodzi o takie 3 czujniki
@dog_meat: To co tu trzeba zrobić, jak to kwestia połączenia kabelków, wywiercenia dziur w gotowej obudowie i włożeniu w nie czujników. +- 20% to koszt tego 100 zł ale wątpie żeby komuś chciało się to robić.
Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło, tylko od osób chętnych, jestem w stanie wykonać to za x +-20%
Dzięki.
Jeśli ktoś tutaj miałby swoje propozycje, czekam
Jakieś PCB żeby te czujniki zamontować jak człowiek a nie makaron, Jak PCB ma być to wyjdzie pewnie 30-40zł za płytkę chyba że będzie z chin to kilka $
Składanie tego jeszcze i test.
Za ogarnięcie tego przy załóżmy 20-50 sztukach to bym zawołał minimum 100-130zł od sztuki (biorąc pod uwagę projekt PCB, zamówienie, składanie, testowanie.