Mirki z #wroclaw, nie macie wrażenia że od wczoraj na ulicach jest strasznie brudno, i co najdziwniejsze przy tej temperaturze, strasznie ślisko? Na termometrze 10 stopni a mi co światła przy mocniejszym hamowaniu włącza się ABS. Moze być tak że to osiadł cały ten pył z powietrza?
@latajacy_paczek: @Dyszaa: nasypali soli w #!$%@?, sól jest mocno higroskopijna więc chłonie wilgoć, wilgoć = cały syf z powietrza, sól przechodzi z postaci stałej do roztworu, roztwór = rozmazany syf z powietrza
@latajacy_paczek: Potwierdzam, od 2 dni ulice są całe pokryte jakąś śliską mazią. Wczoraj łapałem uślizgi kół przy mocniejszym dodaniu gazu nawet na 3 biegu o_O.
@latajacy_paczek zawsze tak jest że droga jest najbardziej ślisko zaraz na początku deszczu, bo bród jest unoszony i nie ma takiego tarcia. To samo jest teraz, różne oleje bród, sól i wilgoć zostaje i zmniejsza przyczepność.
@latajacy_paczek: też mam takie wrażenie i nawet mimo mocno dodatniej temperatury buksowały mi koła na światłach. Plus jest nasypane bardzo dużo jakiegoś drobnego grysu czy kij wie czego i jak jeżdżę to tylko słyszę jak tłucze po aucie.
nasypali soli w #!$%@?, sól jest mocno higroskopijna więc chłonie wilgoć, wilgoć = cały syf z powietrza, sól przechodzi z postaci stałej do roztworu, roztwór = rozmazany syf z powietrza
TLDR syf z powietrza powoduje drifty ( ͡° ͜ʖ ͡°)