Pierwszy dzien na Ubuntu Budgie 17.10 jako glowny system. Do tej pory rok w wirtualnej maszynie, z hostem Windows 10, ale odkad wiekszosc czasu i tak spedzam w Linuxie, to postanowilem wyznaczyc mu 100gb i zainstalowac natywnie.
Podsumowanie
+milion razy ladniejsze UI systemu +indexowanie plikow w w PHPStorm wirtualnej maszynie (Vagrant) odbywa sie blyskawicznie, ogolnie PHPStorm dziala o wiele plynniej +podstawowe narzedzia biurowe (czytnik pdf, przegladarka obrazkow) sa znacznie lepsze niz ich wbudowane odpowiedniki w win10 +monitor cpu, memory i temperatury w postaci oficjalnego apletu, wczesniej musialem instalowac Rainmeter i go konfigurowac +Tilix jest swietny, dotad uzywalem Terminatora i wole ten pierwszy +jedyne progrowamowanie jakie wywalilem to Chromium na rzecz Firefoxa, cala reszta domyslnego software'u jest w porzadku
-znaczaco dluzej sie system uruchamia, nawet bez windowsowego fastboot -nie ma aqq, musze uzywac kadu, ktore imo jest brzydsze, mniej nowoczesne ale daje rade -drobne bledy Budgie - przy robieniu screenshota, gorna belka jest poszarpana, na panelu z otwartymi aplikacjami pojawia sie ikonka wlasnie od tej belki, nie moge tej aplikacji zamknac, a dwukrotne klikniecie usuwa belke (wtf) -chyba nie ma fontu - Arial i czcionka na wykopie brzydko wyglada, bede musial to doinstalowac -za kazdym razem jak otwieram software center to wywala error "Sorry, something went wrong" ale da sie instalowac -troche zabawy z nvidia graphics drivers, bo screen tearing byl przy scrollowanie
Jeszcze nie rozwiazalem problemu z brakiem Photoshopa, i nie, Gimp to nie jest dobry zamiennik xD (mam na oku Krita, Avocode)
Ogolnie duzy powiew swiezosci, przyjemnie sie zrobilo i pokonfigurowalem sobie programy na nowo i jestem zadowolony.
@Melcma: Photoshop CC 2018 da się od niedawna odpalić pod Wine i podobno śmiga perfekcyjnie. Sam nie testowałem (oprócz CC 2015 które faktycznie działało prawie jak na Windowsie), ale łap link ( ͡°͜ʖ͡°).
Szanuję w opór za Budgie, choć moim zdaniem lepiej używać go z Solusem niż Ubuntu.
@Melcma: Tak samo ostatnio zmienilem na ubuntu 17.10 z windowsa i faktycznie od tej wersji jest już na tyle zajebiście że nie chce mi się wracać do Windowsa (głównie dlatego że GNOME + Wayland jest na tyle ładne i wydajne)
Pierwszy dzien na Ubuntu Budgie 17.10 jako glowny system. Do tej pory rok w wirtualnej maszynie, z hostem Windows 10, ale odkad wiekszosc czasu i tak spedzam w Linuxie, to postanowilem wyznaczyc mu 100gb i zainstalowac natywnie.
Podsumowanie
+milion razy ladniejsze UI systemu
+indexowanie plikow w w PHPStorm wirtualnej maszynie (Vagrant) odbywa sie blyskawicznie, ogolnie PHPStorm dziala o wiele plynniej
+podstawowe narzedzia biurowe (czytnik pdf, przegladarka obrazkow) sa znacznie lepsze niz ich wbudowane odpowiedniki w win10
+monitor cpu, memory i temperatury w postaci oficjalnego apletu, wczesniej musialem instalowac Rainmeter i go konfigurowac
+Tilix jest swietny, dotad uzywalem Terminatora i wole ten pierwszy
+jedyne progrowamowanie jakie wywalilem to Chromium na rzecz Firefoxa, cala reszta domyslnego software'u jest w porzadku
-znaczaco dluzej sie system uruchamia, nawet bez windowsowego fastboot
-nie ma aqq, musze uzywac kadu, ktore imo jest brzydsze, mniej nowoczesne ale daje rade
-drobne bledy Budgie - przy robieniu screenshota, gorna belka jest poszarpana, na panelu z otwartymi aplikacjami pojawia sie ikonka wlasnie od tej belki, nie moge tej aplikacji zamknac, a dwukrotne klikniecie usuwa belke (wtf)
-chyba nie ma fontu - Arial i czcionka na wykopie brzydko wyglada, bede musial to doinstalowac
-za kazdym razem jak otwieram software center to wywala error "Sorry, something went wrong" ale da sie instalowac
-troche zabawy z nvidia graphics drivers, bo screen tearing byl przy scrollowanie
Jeszcze nie rozwiazalem problemu z brakiem Photoshopa, i nie, Gimp to nie jest dobry zamiennik xD (mam na oku Krita, Avocode)
Ogolnie duzy powiew swiezosci, przyjemnie sie zrobilo i pokonfigurowalem sobie programy na nowo i jestem zadowolony.
źródło: comment_1ci4sCbfq7TurmSqGLIoTJP7ABunEO5r.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Szanuję w opór za Budgie, choć moim zdaniem lepiej używać go z Solusem niż Ubuntu.
@Melcma: Potwierdzam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Do całego zestawu może się jeszcze przydać to:
https://404.g-net.pl/2017/06/swap-ktory-zamieszkal-pliku