Wpis z mikrobloga

#elektronika #monitoring #alarmy i może otaguje też #arduino
Mircy drodzy, czy macie może jakiś pomysł na monitorowanie skrytki lokatorskiej na terenie hali garażowej?
Nie mam tam jakichś bardzo wartościowych rzeczy ale na naszym osiedlu zdarzają się kradzieże.
Pomysły:
- kontrakton z alarmem czasowym, jeśli nie wcisnę przycisku w przeciągu np 30 sekund od otwarcia drzwi, uruchamia się głośny alarm
- ukryta kamera z akumulatorem? w razie czego będę miał twarz rzezimieszka

W komórce jest instalacja nisko-prądowa, dostępu do 230v nie ma. Chyba, że istnieje jakiś sposób na przesłanie statusu drzwi (statusu kontraktonu) do mieszkania które jest kilka pięter wyżej.
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pienio69: a zasięg jest? jak tak to arduino, boateria, moduł sim i dostajesz smsa, albo łączy się do internetu i dostajesz emaila. dać w stan uśpienia i tylko żeby się budziło przy otwarciu drzwi czyli ten kontaktron. do tego możesz dodać te 30sek żeby oszczędzić trochę baterii. albo zrobić jakiś ukryty pstryczek przed wejściem na zasadzie uzbrojenia alarmu czyli jak jest rozbrojone to kontaktron nie wybudzi arduino.
  • Odpowiedz
@daczka92: zasięg jest tragiczny, telefon łapie od czasu do czasu ale nie byłem nigdy w stanie zadzwonić. Na internet nie ma szans. Czy są moduły SIM, które są polecane tak 'na granicy zasięgu'? Pewnie najlepiej byłoby przetestować kilka sieci albo użyć takiej, która ma roaming do wszystkich Dla porównania, radio FM zbiera kilka z kilkudziesięciu stacji, które są na powierzchni
  • Odpowiedz
pa + lna

@foxbond: Jak rozwinąć te skróty?
To jest 8 pięter + gruby strop. Inna sprawa że nie jestem przekonany czy to dobry pomysł żeby podpinać się do tej nisko prądowej instalacji do oświetlenia...
  • Odpowiedz
@Pienio69: sim800l i pochodne mają możliwość podpięcia anteny zewnętrznej

@echelon_: Nie ma szans na wyprowadzenie anteny na zewnątrz... jedyne co, to mogę zmieniać lokalizacje anteny czy samego nadajnika wewnątrz tej komórki lokatorskiej.
  • Odpowiedz
@Pienio69: Wystarczy wklepać całość w google, ale @echelon_ już pomógł.

Tylko jak wspomniałem wcześniej - potrzebne jest naprawdę dobre źródło zasilania z sporymi elektrolitami (i mozę jeszcze jakiś ceramiczny dla filtru). AMS1777 3.3 jako stabilizator ledwo daje radę
  • Odpowiedz
@Pienio69: mam podobny problem i poza tymi wszystkimi elektronicznymi straszaczami proponuje po prostu wzmocnienie drzwi + pancerna kłódka. Powód jest prosty "nie musisz uciec niedźwiedziowi, wystarczy że jesteś szybszy niż uciekający koledzy". ;)
A tak na serio zawołaj mnie jak coś wykombinujesz i będzie to sprawdzony patent. Chętnie poczytam sumarum.
  • Odpowiedz
@Rosly: Obawa polega na tym, że wszystkie boxy są standardowe. Martwię się tym, że gdy ktoś zobaczy że jedna z komórek jest wzmocniona dodatkowo, to pomyśli, że w środku musi być coś cennego. A modyfikacji tak żeby nie rzucała się w oczy nie da się wprowadzić łatwo
  • Odpowiedz
@Pienio69: też mi się tak wydawało, do czasu pierwszego włamania do sąsiada. Wydaje mi się że ci goście idą po najmniejszej linki oporu, ew mają upatrzony cel.
  • Odpowiedz
proponuje po prostu wzmocnienie drzwi + pancerna kłódka

@Rosly:

gdy ktoś zobaczy że jedna z komórek jest wzmocniona dodatkowo, to pomyśli, że w środku musi być coś cennego

@Pienio69:

Mój niegdysiejszy szef trzymał w piwnicy "cenne" rzeczy. Piwnice były regularnie okradane, więc drzwi do swojej obił blachą stalową i dodatkowo zapiął grubaśne stalowe sztaby zamknięte wielgachnymi kłódkami (òóˇ) . Przy najbliższej okazji
  • Odpowiedz
@cochese: bywa i tak. Mogli równie dobrze czołgiem wjechać. Chodzi o to że wyburzanie ściany w piwnicy chyba znacznie łatwiej zauważyć/usłyszeć niż wyłamanie zamka.
Ew można sobie czujnik szarpania drzwi, wybijania ściany, podziemnego podkopu i promieniowania teleportacyjnego założyć ;)
  • Odpowiedz