Wpis z mikrobloga

"Kiedy ktoś mnie pyta, jak wyobrażam sobie modelowy związek, odpowiadam, że jest on dobrowolny. Że jest kobieta, która jest przekonana o własnej wartości i jest mężczyzna, który jest pewien tego, kim jest. I są ze sobą, bo chcą ze sobą być. Bo razem jest im lepiej, niż osobno. Bo stojąc plecami do siebie są w stanie walczyć z całym światem, który jest cudownym, ale i potwornym miejscem. Bo chronią się w ten sposób.

Kiedy jedna osoba w związku klęczy przed drugą, pełna obaw, kompleksów i strachu przed samotnością, to nie jest w stanie nikogo bronić. Zwłaszcza siebie. I ta druga osoba też ma gołe plecy i walczy sama."

#cytaty #cytatywielkichludzi #pokolenieikea #zwiazki #tfwnogf #tfwnobf #przegryw
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niemowmojejmamie: wołam opke

@Spacijesc: @Dariel: Nie zgodzę się z wami, ten cytat nie wyklucza ani nie sugeruje, że związek jest czymś stabilnym i stan partnerów również jest niezachwialny. Skupia się po prostu na tym, by przedstawić go jako współpracę, perspektywę z której związek to współpraca i dążenie do wspólnego celu, bronienie siebie przed niebezpieczeństwami z zewnątrz, a także wspieranie się w czasie gorszych dni, momentach choroby, gorszego samopoczucia
  • Odpowiedz
@zexan: "Wydaje mi się, że podeszliście do interpretacji tego cytatu zbyt jednostronnie i płytko" - a ja odnoszę takie samo wrażenie co do Twojej interpretacji. Uważam, że zagłębiłem się w ten cytat i zinterpretowałem go dość mocno. Tak jak pisałem, operowałem tylko na tym, co Mirabelka wrzuciła, bo nie czytałem całości.
Mówisz o wspólnym celu, ale jaki on może być wspólny, kiedy jedyne co robicie to stoicie do siebie plecami
  • Odpowiedz
@Dariel: Oj Dariel, wybacz ale nie zgadzam się z Tobą w tak wielu kwestiach, że nie podejmę dalej z Tobą dyskusji, bo mamy zupełnie inne poglądy w tej kwestii. Mogę jedynie stwierdzić, że miałem podobne podejście do Twojego jak byłem w wieku nastoletnim. Kiedy stałem się człowiekiem bardziej dojrzałym, doświadczyłem wielu relacji i interesowałem się relacjami damsko-męskimi, moje spojrzenie zmieniło się. Życzę Tobie, by kobieta z którą jesteś/będziesz miała takie
  • Odpowiedz
@zexan: ja mam 30, też 3 długie związki i wiele innych relacji. Jak widać, każdy ma inne postrzeganie rzeczywistości. Niektórzy stają "poważnymi" realistami, a niektórzy nadal zostają idealistami i podążają za białym królikiem. I to jest właśnie piękne w życiu, tak jak chce. Dlatego uważam, że nie wolno komuś mówić jak ma żyć. Można się z kimś zgadzać lub nie. Życie to podejmowanie wyborów.

A i nigdzie nie powiedziałem, że
  • Odpowiedz