Wpis z mikrobloga

  • 6
@L3stko po wejściu do kuchni od razu wstawiłem piekarnik i przygotowałem drożdże. Następnie przygotowanie składników. Kiedy drożdże ruszyły (w ciepłej wodzie i łyżeczka mąki i szczypta cukru) zacząłem wyrabiać ciasto. Wyrabiania jakieś 5minut (małe ciasto a jedną blachę). Szybkie rozciagniecie ciasta na blachę i reszta roboty :) do ciasta mam już mega wprawę
  • Odpowiedz
  • 11
@Krakoviaczek
@czarna__jagoda
Łyżeczka drożdży do połowy szklanki ciepłej wody, dodać szczyptę cukru i łyżeczkę wody, delikatnie rozmieszac i zostawić aż drożdże zaczną się u góry pienic bardzo delikatnie.
Następnie do miski szklanka mąki 00 i pół łyżeczki soli, wlewamy wodę z drozdzami, 3-4 łyżki oliwy i wyrabiamy. Trochę mąki dodajemy coby ciasto się ładnie wyrobiło. Wyrabianie od 5 do 10 minut w zależności od wprawy. Rozciagnac na cienko i piec
  • Odpowiedz
42 minuty to ileś wyrabiał ciasto?


@L3stko: A co to jest za problem wyrobić ciasto? Mąka, woda, drożdże, sól i gotowe, postoi parę minut w cieple i trochę wyrośnie podczas przygotowywania składników, wsadzasz na kilka minut do pieca i gotowe
  • Odpowiedz
no niby można zrobić pizzę w godzinę ale to będzie buła że szok.. ciasto musi wyrastać 2 godziny i leżeć w lodówce kolejne 4-6 żeby było dobre xD
  • Odpowiedz
@szynall
@Dolan my to wiemy on pewnie też. Wiadomo ciasto przerobione długo i przez mała ilość drożdzy jest super lekkie i pulchne, ale po 30 minutach wyrastania może nadal być smaczne, no i priorytet to prędkość :D
To samo mówię swojej różowej. Ok zamówimy mała super pizze za 28 zł. Ale zobacz że sami zrobimy szybciej i smacznej i będzie na jutro do pracy bo tyle wyjdzie z porcji ciasta.
  • Odpowiedz
W-------ą mnie już tacy kucharze-neofici, co to k---a całe życie żarli pizzę za 2,99 z tesco i inne odpady, a teraz nagle koneserzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz