Wpis z mikrobloga

#programowanie #naukaprogramowania #programista15k

Elo Mirasy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jest sprawa mordy. Chce się wziąć za naukę programowania. Czy macie zapisane linki do tematów, gdzie są polecane kursy, rady dla początkujących itp.? Może napiszę trochę o sobie, bo widzialem, że często pojawiają się oskarżenia, że programowanie nie jest dla wszystkich. W szkole miałem trochę Pascala (z którym sobie radziłem), C# (z tego miałem najwięcej godzin i też sobie radziłem. Dobrze był tłumaczony przez nauczyciela krok po kroku). Z rzeczy, które miałem i wiem, że raczej nie chce mieć z nimi doczynienia to PHP, MYSQL. JaveScript tez trochę mialem, ale nauczycielka nie tłumaczyła kompletnie nic, więc nic zbytnio nie umiałem i to #!$%@?. Tak samo z PHP i MYSQL. Tak to jest jak ocena na informatyce była po prostu za obecność i granie w GTA na lekcji ( ͡° ͜ʖ ͡°). Generalnie to chce iść w tym kierunku ze względu na zarobki. W dupie mam, czy El Dorado już się skończyło, czy trwa nadal, także tego tematu proszę nie poruszać. No i kwestia jest taka, że jest to najlepszy kierunek w celu zapewnienia sobie przyszłości. Wszystko idzie w kierunku cyfryzacji, więc nie ma sensu tracić czasu na jakąś humanistykę, czy kulturoznawstwo. Wiem, że sobie poradzę, bo ja po prostu myślę w sposób analityczny, potrafię planować i nie było rzeczy, której nie potrafiłbym się nauczyć. Problem w tym, że nie wiem gdzie i jak zacząć oraz jakiego języka się uczyć. Tzn wybory są 2: Java i C++. Programowanie w szkole miałem w szkole ponad rok temu, więc muszę zacząć od samych podstaw, ponieważ nic nie pamiętam. Chciałbym naukę zacząć teraz, ponieważ jeśli mi będzie dobrze szło, to rozważam pójście na studia od października, aczkolwiek wiem, że jest to temat dosyć kontrowersyjny, także prosiłbym o jakieś porady, czy kursy wystarczą, czy warto iść na studia. No i problemem może być samodyscyplina, ponieważ z pracy wracam o 17 i boje się, że sobie będę odpuszczał. Ile godzin według Was powinno się na taką naukę poświęcać tygodniowo?
  • 6
@JEST-SUPER: Biegłość w jakimś języku programowania nie zależy od ilości godzin przesiedzianych nad oglądaniem jak ktoś programuje czy czytania o tym. Nie da się stwierdzić ile Ci zajmie nauka programowania. Naucz się podstaw i pisz, pisz i pisz. Chcesz pisać aplikacje na telefon to napisz jakąś, a potem kolejną i kolejną, ale nie podobne do wcześniejszych urozmaicaj dodawaj trudniejsze rzeczy. Jeżeli nie masz pomysłu na apkę to stwórz jakąś na wzór
@JEST-SUPER: i pisz w języku jaki ci się podoba, ja osobiscie przerobiłem z 5 czy 6 języków zanim na dobre zatrzymałem się na Javie i nie uważam tego czasu za stracony, wszystko zalezy od Ciebie, programowanie to głównie dobra umiejętność uzywania googli(zwlaszcza na poczatku) więc zacznij nauke tej czynnosci od znalezienia informacji na nurtujące cie pytania i pamiętaj, że nie ma drogi na skróty, musisz przede wszystkim bardzo dużo pisać
@kasztanozord: @h00k: Z tym MySQL może trochę źle się wyraziłem. Nauczyciel był fatalny, nic nie wytłumaczył i dał jakiś projekt do zrobienia, który potrafiły zrobić 2 osoby, które od pewnego czasu same się uczyły programowania. Cała klasa po prostu od nich skopiowała. Dlatego jestem do niego dosyć zniechęcony. W każdym razie trzeba od czego zacząć i nie chciałbym aby był to MySQL ( ͡º ͜ʖ͡º)
nie patrz na zapotrzebowanie bo robienie czegoś co cie nie kręci mija się z celem

@kasztanozord: regeneracja ścieków miejskich nie jest projektem marzeń, wątpię żeby wszyscy inżynierzy w biurze projektowym przebierali tylko nóżkami, żeby pojechać w plener, a jednak nie mija się to z celem i jest w tym niezła kasa.
Niedobrze jest robić coś, czego się nienawidzi, wszystko poza tym jest minimum zrozumiałe i ok.
Jak robota jest twoją pasją