@rafxyz44: zacząłem grzebać i wyszło tak: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zdrowaś_Maryjo Najstarszy zapis modlitwy "Zdrowaś Mario" w języku polskim zachował się w "Statutach Wacława, Księcia Legnickiego" z roku 1412. Najstarsza polska wersja drukowana tej modlitwy ukazała się natomiast w 1475 roku we Wrocławiu. A ona mówiła po łacinie. Także nie wiem, być może że mogła się tak modlić.
ale wiecie ze Zdrowaś Maryjo jest w Biblii ? Nie w formie jakiej odmawiają ja katolicy (Ojcze nasz swoją droga tez) ale generalnie znajduje sie tam
@OKography: Tak, ale obecna modlitwa Zdrowaś Maryjo nie wywodzi się z tej biblijnej formy.
After considering the use of similar words in Syriac, Greek and Latin in the 6th century, Herbert Thurston, writing in the Catholic Encyclopedia concludes that "there is little or no trace
We meet the Ave as we know it now, printed in the breviary of the Camaldolese monks, and in that of the Order de Mercede c. 1514. Probably this, the current form of Ave, came from Italy, and Esser asserts that it is to be found written exactly as we say it now in the
@rafxyz44: już chociażby w trailerze słowa walczącego mieczem "o walce za Polskę"- jesli już to powinno być "za Polsczę" albo "za Koronę" albo za króla lub ziemie z których pochodził mówiący te słowa. Świadomość narodowa to najwcześniej XVIII wiek, na Boga!
@stan-tookie-1: Trudno żebym w jednym twicie umieścił odnośniki do źródeł i wyjaśnił wszystkie niuanse. @Sosna_pospolita: A znasz prawosławną wersję tej modlitwy? Właśnie tym się różni, że nie ma w niej tego dodanego później fragmentu ("Sancta Maria, Mater Dei, ora pro nobis peccatoribus..."), o którym pisałem, a który radośnie odmawiała serialowa Jadwiga.
@jasisz1 to mógł zaraz dac drugiego że źródłem. Informacja w Internecie bez podparcia źródłem w większości wypadków jest próbą manipulacji a nie informacją
#blender #3d #grafika3d Ok, kończę ten projekt bo mi za dużo czasu przepalał. Uczyłem się nieco blendera, więc postanowiłem wymodelować pewną twarz. Dlatego ten jegomość, bo w necie nie ma jego dobrych modeli 3d. Postanowiłem zrobić lepszy. W komentarzach dodatkowe foty.
źródło: comment_bRz2AsJga99ZIGfj3aKqkcG94H8qKjzG.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zdrowaś_Maryjo
Najstarszy zapis modlitwy "Zdrowaś Mario" w języku polskim zachował się w "Statutach Wacława, Księcia Legnickiego" z roku 1412. Najstarsza polska wersja drukowana tej modlitwy ukazała się natomiast w 1475 roku we Wrocławiu.
A ona mówiła po łacinie. Także nie wiem, być może że mogła się tak modlić.
Komentarz usunięty przez autora
@OKography: Tak, ale obecna modlitwa Zdrowaś Maryjo nie wywodzi się z tej biblijnej formy.
http://www.newadvent.org/cathen/07110b.htm
@Sosna_pospolita: A znasz prawosławną wersję tej modlitwy? Właśnie tym się różni, że nie ma w niej tego dodanego później fragmentu ("Sancta Maria, Mater Dei, ora pro nobis peccatoribus..."), o którym pisałem, a który radośnie odmawiała serialowa Jadwiga.