Aktywne Wpisy

zackson +12
Co można zrobić samemu (+ szwagier) w mieszkaniu deweloperskim bez żadnego doświadczenia? Nauka przez oglądanie tutoriali na YT xD Na razie tylko malowanie + kładzenie podłogi (panele) przychodzi mi do głowy. Płytki w łazience za duże ryzyko, że będą krzywo. Meble robi stolarz.
#remontujzwykopem #remont #mieszkanie #nieruchomosci
#remontujzwykopem #remont #mieszkanie #nieruchomosci

duzy_krotki +644
Polska to piękny kraj.
Kraj, w którym lekarz zarabia 200 tys. zł miesięcznie, płaci przy tym niższe podatki (%) niż ty jako pracownik fabryki i dalej traktuje cię jak śmiecia.
Kraj, w którym lokalny biznesmen skupuje wszystkie domy w okolicy i trzyma je puste, a rodzina z dziećmi musi mieszkać w małym mieszkaniu.
Kraj, w którym górnicy są w stanie wymuszać na rządzie ogromne korzyści, mimo że ich praca przynosi jedynie straty.
Kraj, w którym od 20 lat ludzie są truci smogiem, a ważniejszym problemem do rozwiązania są alkotubki.
Kraj, w którym lekarz zarabia 200 tys. zł miesięcznie, płaci przy tym niższe podatki (%) niż ty jako pracownik fabryki i dalej traktuje cię jak śmiecia.
Kraj, w którym lokalny biznesmen skupuje wszystkie domy w okolicy i trzyma je puste, a rodzina z dziećmi musi mieszkać w małym mieszkaniu.
Kraj, w którym górnicy są w stanie wymuszać na rządzie ogromne korzyści, mimo że ich praca przynosi jedynie straty.
Kraj, w którym od 20 lat ludzie są truci smogiem, a ważniejszym problemem do rozwiązania są alkotubki.

Niedługo będę skakał w branżę i w związku z tym małe pytanka dla ludzi którzy mają jakieś doświadczenie z rekrutacją, chodzi o portfolio:
1. Mam kilka prostych aplikacji dotnetowych/jsowych zrobionych przez siebie (jakieś CRUDy, RESTy, proste gierki w winforms, jakieś tam skrypciki konsolowe w c#, proste simple web pagesy typu lista zakupów , apki w WPF MVVM i takie tam). Ogólnie projekty średnio skomplikowane ale raczej pokazujące że potrafię to robić. Nie chcę już robić więcej tego typu projektów bo po co ciągle robić to samo, czy po jednej prostej apce z każdego zakresu który wymieniłem wystarczy czy muszę zrobić jakiś mega hiper skomplikowany projekt żeby ktoś w ogóle chciał na niego splunąć?
2. Czy muszę webówki wrzucać na jakieś serwisy żeby działały online? Ktoś się tym bawi czy wystarczy kod na gicie z opisem readme co dana apka robi i wykorzystane technologie? Rekruterzy chcą mieć każdy projekt gotowy do odpalenia?
3. Czy koniecznie muszę mieć konto na GitHubie czy BitBucket wystarczy? Do tej pory działałem na tym drugim i średnio chce mi się te w sumie edukacyjne projekty teraz przenosić.
4. Czy muszę mieć wkład w jakieś open-source, czy to nie jest obecnie jakiś hiper wymóg?
Ogólnie jak wyglądają obecnie kandydaci na juniorów? Rzeczywiście tak wszystko poszło do przodu czy sami debile po bootcampach?
ja umiem uważam że dość dużo, na poważnie się wziąłem za programowanie jakieś 9 miesięcy temu, ale jestem na stanowisku prawniczym obecnie co mi nie ułatwia bo nie dość że muszę siedzieć w ustawach i pisać pisma to jeszcze programować, czasem mi
bo wszystko zależy od 4 czynników
- gdzie mieszkasz
na przykład w wawie, wrocławiu czy poznaniu jest łatwiej znaleźć pracę niż w takiej łodzi
@Dzolejro: tak studia to strata czasu ale jak pisałem coraz częściej wymagają studiów technicznych. jeśli nie znajdziesz pracy to najlepiej pójść na studia, a później jak znajdziesz jakiś staż i go przetrwasz to je rzucić bo jest strata czasu