Wpis z mikrobloga

@Ponczo88: umiesz czytać? Gdzie napisałem, że musi zmieniać pas? Wiem że nie musi. Ale gdyby to zrobił, zminimalizowałby ryzyko, że biały mu wyjedzie.
  • Odpowiedz
@robertx a kiedy op zmienia pas? Bo zdawało mi się ze chciał jechać caly czas tym samym, lewym. Op jest na rondzie, suzuki wjeżdża i zmusza opa do zmiany prędkości/kierunku jazdy. Klasyczne wymuszenie.
  • Odpowiedz
@Ponczo88: nie pytałem Ciebie. Dziwi mnie, że nie zmienił. Jeździmy w ruchu prawostronnym, więc jeśli mamy wolny prawy pas to powinniśmy go zajmować. To powinien być odruch.
  • Odpowiedz
To jest dokładnie taka sama sytuacja jak gdyby OP i Suzuki jechali od wjazdu na rondo razem (OP po wew. pasie, Suzuki po zew.). Czy wtedy OP mógłby tak po prostu Sobie pojechać prosto pomimo że zewnętrzny pas jest zajęty?

@Mirkosoft: No wtedy to Suzuki nie miałby prawa skręcać z tego pasa w lewo.
  • Odpowiedz
@smarkznosa: Co źle rozumiesz? Znak ustąp pierwszeństwa zobowiązuje do USTĄPIENIA wszystkim uczestnikom ruchu na całej szerokości drogi. Suzuki nie ustąpił, bo OP musiał zwolnić więc wymusił na nim pierwszeństwo. Nawet jeśli samochody jadą pod prąd, po powierzchni wyłączonej z ruchu to jeśli widzisz znak MUSISZ ustąpić.
  • Odpowiedz
@jam_nick: nie mam ochoty czytać wszystkich komentarzy. Jednak powiem Wam prawdę objawioną:
Jedziesz lewym pasem. Moment w którym wjeżdża na rondo Suzuki jest wtedy kiedy przekracza trójkąty na jezdni, ty wtedy jesteś na lewym pasie. Moment kiedy zmieniasz na prawy jest wtedy kiedy Suzuki jest pełnoprawnym uczestnikiem poruszającym się po rondzie. Gdyby doszło do kolizji to z twojej winy.
Zawołaj jak będzie ekspertyza na ten temat i zobaczysz że moje
  • Odpowiedz
@robertx: @BeatsByDre: @ksmk:
Nie chce mi się wypowiadać, skończyłem z nauczaniem ludzi na wykopie przy gunwoburzach, bo tutaj i tak każdy jest mądrzejszy od siebie, każdy wie lepiej pomimo, że PoRD widział 10 lat temu jak prawko zdawał, a już o szkoleniu i egzaminowaniu to każdy wykopek wie najlepiej XD
Przestałem brać ten portal so serious XD Ale jest kilka miłych twarzy tutaj, z którymi warto
  • Odpowiedz
@Shatter: Tylko ten pan/pani nie miał/miała prawa wjechać na rondo jeżeli po drodze z pierwszeństwem jechał jakiś pojazd i nieistotne, że prawy pas był wolny.
Wyobraź sobie, że op zamiast jechać prosto, zmieniłyby wcześniej pas, bo miał do tego prawo i uderzył we włączający się pojazd. Czyja byłaby wtedy wina?

Jak zdążyłeś wjechać na skrzyżowanie i ktoś wjedzie Ci w tył, bo nie wyhamuje to będzie to traktowane jako wymuszenie
  • Odpowiedz
@aanndrzej: Napisz mi chociaż na pw, bo jeśli nie mam racji to chce to wiedzieć - a jak nie usłyszę tego od kogoś takiego jak Ty to nikt mnie nie przekona i będę żył ze świadomością, że to ten biały jechał prawidłowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz