Wpis z mikrobloga

@masaj: Widać budżet spory. Pytanie tylko czy na serio potrzebujesz wydawać na kurtkę takie pieniądze jeśli plan to "Bieszczady w styczniu" i tyle. Jeśli tak to serio bym rozważył Decathlon lub Lidla jeśli coś wypuszczą ciekawego. Jeśli to kwestia wyglądu który ci się podoba to na to argumentów nie mam :D Ważne żebyś był zadowolony ;-)
  • Odpowiedz
  • 0
@JohnOliver: sprawa ma się tak ze powoli zaczynam kompletować sprzęt bo w następnym roku bede kilka szybę górach na bank. I pomyślałem ze większe pieniążki zainwestuje w kurtkę a resztę kupię już w normalnych cenach. Nie chodzi o wygląd a o waloru praktyczne i czy warta jest swojej ceny?
  • Odpowiedz
@masaj: Ta firma sprzedaje bawełnę z poliestrem jakby to było nie wiadomo co - mam mocno mieszane uczucia co do nich. Poszukaj czegoś z porządną membraną (Gore Pro albo eVent) + jeśli chcesz stricte zimową kurtkę to lepiej coś puchowego (jest wielu świetnych polskich producentów - cumulus, małachowski, yeti, itp...)
  • Odpowiedz
@masaj: w tym budżecie bym ubrał się chyba ze 2x (przynajmniej podstawowo, bez butów :D).
@korri: ja tam uważam że membrana jest droga w stosunku do zalet, szkoda się na nią wykosztowywać, zwłaszcza na początku.
  • Odpowiedz
@pilot1123: czyli co możesz zaproponować? Dobrym wyjściem będzie cienka kurtka puchowa + coś co chroni od deszczy/ śniegu? Ja bym proponowal Ci swetr puchowy (w miarę cienki) i gore na wierzch (2.5L lub 2L) na zejscia i wyplaszczenia na podejscia puch zamieniasz na powerstrech lub inny polar
  • Odpowiedz
@masaj jeśli chcesz w ten sposób to gore plus cieply polar zamiast puchu np.200-300 softshell nawet niewiadomo jak bardzo soft ma zawsze jakies właściwości zatrzymujące. W opcji bielizna (na zimę raczej merino) polar i gore chodzi o możliwie jak najsprawniejsze odprowadzanie wody od ciala... soft sprawdza sie swietnie jako ostatnia warstwa na podejsciach lub w jesiennych warunkach
  • Odpowiedz
@masaj: Keb jest naprawdę genialny do napierania. I trochę pancerny. Otrzesz się o skały - nie robi na nim wrażenia. Na zimę zabieram jeszcze coś do dogrzania - Arc Atom/softie w zależności od temperatury. Do tego polar setka pod spód i termiczną bieliznę. Arcteryx robi naprawdę fajną z polaru od polarteca.
  • Odpowiedz
@masaj: Pamiętaj, że nie jest to membrana ani żadna peleryna. Natomiast woskować możesz każdą część z g-1000. Ja robię to co dwa/trzy wypady ale wosk przyrządzam samodzielnie. Wychodzi dużo ekonomiczniej a nie zauważyłem różnicy z tym fjallowym waxem. Używam do tego celu suszarki do włosów. Co do oddychalności, to jest na przyzwoitym poziomie. Na plus wytrzymałość i kaptur, idealny na większą pizgawicę. To samo tyczy się spodni, z jednym małym
  • Odpowiedz