Czy w związku z tym, że rozwój projektu AAK-Cont również został już porzucony, istnieje obecnie jakaś alternatywa dla użytkowników Firefoxa? Czy póki co pozostaje używanie uBlock i nieaktualizowanej już listy AAK-Cont?
@lech1991 @Fafrocel : No otóż to, chociaż jeden @uppss wie jak sprawić, by rozszerzenia z Chrome działały na Firefoxie. Jak ludzie nie potrafią dziś używać wyszukiwarki...
@podwodnylis: Oj, mój drogi, ja wiem, że są wtyczki pozwalające na używanie rozszerzeń dla Chroma w FFie, ale ani @uppss o tym nie napisał, a przecież mogłem o tym nie wiedzieć (czy może napisał, ale przeoczyłem?), ani ja w myślach też mu nie czytam.
A co do samego 'rozwiązania' - mało to ekonomiczne, bo pluginy używane w ten sposób działają wolniej - a to jest jednak argument, biorąc pod
@lech1991: Od wersji 52, z tego co pamiętam, Firefox posiada API WebExtensions. W największym skrócie - można instalować rozszerzenia z Chrome na Firefox'a, tylko trzeba je odpowiednio skonwertować i podpisać odpowiednią wtyczką, tj. Chrome Store Foxified, po operacji wtyczkę można usunąć. Niektóre wtyczki działają, niektóre nie - z wiadomych względów. Akurat [https://jspenguin2017.github.io/uBlockProtector/](https://jspenguin2017.github.io/uBlockProtector/) działa doskonale, niedawno powstał fork uBlocka Origin tego autora - Nano Adblocker, który jest lepszy niż uBlock Origin.
Zarzucasz komuś, że nie potrafi czytać ze zrozumieniem, a sam masz monstrualne problemy z percepcją otaczającego świata.
Jak na ironię, w ogóle nie zrozumiałeś co napisałem. Nie twierdzę, że nie istnieje rozwiązanie pozwalające na instalowanie rozszerzeń z Chroma na FFa - napisałem przecież, że wiem o tym, ale jest to rozwiązanie kombinowane, mocno eksperymentalne, niestabilne i nie zawsze działające (o czym zresztą sam wspomniałeś). A więc, de facto, nie dedykowane dla
@lech1991: Może przesadziłem z tymi problemami, przepraszam. Chodziło mi o to, że nie masz zacięcia do sprawdzenia tematu, bo dostałeś link, co powinno prowadzić do pogłębienia tematu. Zresztą myślałem, że Cię naprowadziłem i sobie wszystko sam znajdziesz. Poza tym nie mam ochoty na dyskusję w tym tonie, bo jest to niewłaściwe. Twój problem jest do rozwiązania, jeżeli tylko będziesz podążał za wskazówkami powyżej. Cześć.
@lech1991: Widzę nie odpuszczasz. Walka z adblockerami przeniosła się na trochę wyższy poziom i potrzebna jest zaawansowana logika, która wykracza poza zwykłe aktualizowanie listy filtrów. Człowiek od uBlock Origin Protector (obecnie Nano Defender) wykonuje tytaniczną pracę. Szczęśliwie, posiadacze Firefoxa mogą z tej pracy korzystać z takim samym skutkiem jak posiadacze Chrome. Niedogodnością jest pewna trudność w instalacji i aktualizowaniu dodatku. Każdy, kto ma Firefoxa i odrobinę zacięcia powinien zainstalować ten
@podwodnylis: Nie odpuszczam, bo nie lubię gdy ktoś mi coś niesłusznie zarzuca. Ale sprawa już wyjaśniona, a przynajmniej taką mam nadzieję.
A wracając do tematu, to jeśli nie będzie innej możliwości, to na pewno w końcu przejdę na Nano Defendera. Nie wiem tylko czy zostanę jednak przy uBlock Origin, czy zmienię na Nano Adblocker, skuteczność rzekomo ta sama. Dzięki
Czy w związku z tym, że rozwój projektu AAK-Cont również został już porzucony, istnieje obecnie jakaś alternatywa dla użytkowników Firefoxa? Czy póki co pozostaje używanie uBlock i nieaktualizowanej już listy AAK-Cont?
A co do samego 'rozwiązania' - mało to ekonomiczne, bo pluginy używane w ten sposób działają wolniej - a to jest jednak argument, biorąc pod
[https://jspenguin2017.github.io/uBlockProtector/](https://jspenguin2017.github.io/uBlockProtector/)działa doskonale, niedawno powstał fork uBlocka Origin tego autora - Nano Adblocker, który jest lepszy niż uBlock Origin.Jak na ironię, w ogóle nie zrozumiałeś co napisałem.
Nie twierdzę, że nie istnieje rozwiązanie pozwalające na instalowanie rozszerzeń z Chroma na FFa - napisałem przecież, że wiem o tym, ale jest to rozwiązanie kombinowane, mocno eksperymentalne, niestabilne i nie zawsze działające (o czym zresztą sam wspomniałeś). A więc, de facto, nie dedykowane dla
Z całym szacunkiem, ale przeczytaj jeszcze raz co napisałem w ostatnim moim poście - nie twierdzę, że nie jest
A wracając do tematu, to jeśli nie będzie innej możliwości, to na pewno w końcu przejdę na Nano Defendera. Nie wiem tylko czy zostanę jednak przy uBlock Origin, czy zmienię na Nano Adblocker, skuteczność rzekomo ta sama.
Dzięki