Wpis z mikrobloga

#kryptowaluty #bitcoin #iota #dogecoin #litecoin #ethereum #lisk #podatki #ksiegowosc
Dobra mirki. Ponieważ nieubłaganie zbliża się koniec roku, to trzeba się zainteresować troszkę księgowością związaną z handlem krypto. Z tego co widziałem, to znalezienie jakiegoś księgowego ogarniętego w temacie graniczy z cudem. Mniej więcej wiadomo co zrobić i jak się rozliczać, ale jeśli chciałbym komuś to zlecić i zapłacić, to jednak zostajemy zostawieni sami sobie. Pozostaje tylko czytanie, googlowanie . Chyba, że ktoś coś wie o jakimś księgowym godnym polecenia.

Mam bardziej konkretne pytanie. Sądzę, że częśc mirków na tagu #kryptowaluty też będzie mieć podobny problem.
Załóżmy, że jakiś czas temu (tego roku) kupiłem krypto za 5000pln. Wartość portfela wzrosła trzykrotnie, czyli teraz posiadam 15000 pln w krypto. Wiadomo, że obowiązek podatkowy pojawia się dopiero przy zamianie krypto na fiat (nie przy przelewaniu na konto, tylko za każdym razem gdy sprzedajemy kryptowaluty - nawet w obrębie jednej giełdy). Podatek dochodowy liczony jest od zysków, czyli wiadomo, że po sprzedaniu wszystkiego musiałbym zapłacić 1900 pln podatku (19% od 10000pln). Dlatego w tym momencie te 10 tyś zostaje na portfelu a wypłacam tylko 5000. Dokładnie to chcę wypłacić pod koniec roku i w styczniu zainwestować tą kasę z powrotem. Chodzi o to, że jeśli tak zrobię, to w przyszłym roku znowu będę mógł te 5000 wypłacić i nie wystąpi obowiązek podatkowy. Dobrze myślę?
#kryptowaluty #bitcoin #iota #dogecoin #litecoin #ethereum #lisk #podatki #ksiegowosc
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ender_W: Najlepiej znaleść doradce podatkowego który ma doświadczenie z krypto. Ja takiego znalazłem w Katowicach i napisał dla mnie wniosek o interpretacje podatkową, czekam na odpowiedz z MF. Generalnie temat jest skąplikowany i różnie to mogą interpretować. Najlepiej jak to zinterpertują jako prawa majątkowe, wtedy podatek płacisz jak wymienisz bitcoin na PLN. Najgorzej jak to uznają że to jest barter bo wtedy podatek by trzeba płacić od każdej wymiany krypto
  • Odpowiedz
podatek od krypto placisz od calego przychodu 15000pln a nie od roznicy przychodow i kosztow

@sal3m: Bzdura totalna. Podatek od całego przychodu w wysokości 3% płacisz tylko i wyłącznie wtedy, gdy masz działalność gospodarczą i rozliczasz się na ryczałcie 3%, co jest możliwe w przypadku kryptowalut.
  • Odpowiedz