Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 78
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lubielizacosy: Nokia stworzyła kilka smartfonów z Androidem do wewnętrznych testów, szykując się do przejścia na ten system, działo się to przed zawarciem umowy z Microsoftem, na mocy której ten drugi przejął cały dział Lumii. Testowane smartfony Lumia z Androidem były elementem planowanego na koniec 2014 roku odejścia od Microsoftu.

To i tak było za późno przespali rewolucję smartfonów.
  • Odpowiedz
"Nokia straciła pozycję lidera producenta telefonów komórkowych, głównie ze względu na rosnącą konkurencję oraz nierozsądne gospodarowanie rezerwami finansowymi."

Nietrafna analiza powyższa.

W uproszczeniu:
1 zła decyzja zniszczyła firmę.
  • Odpowiedz
  • 9
@k1fl0w nawet mi ich nie żal, dopiero Amerykanie pokazali Finom co to jest innowacja.

Dacie wiarę, że nokia wciąż produkuje i sprzedaje telefony typu kostka mydła które mają jedynie funkcję dzwonienia i smsowania? W 2017 roku...
  • Odpowiedz
@swango: a dasz wiarę, że są ludzie, którym potrzebny jest TELEFON? Mają gdzieś wykopy, redity, instagramy, fejsbuki - jest im potrzebny telefon do dzwonienia. Poza tym nie każdy potrzebuje 6 calowego klocka w kieszeni, który wytrzyma na baterii pół dnia, w zamian pokazując pogodę i szpiegując aktywność użytkownika.
  • Odpowiedz
  • 15
@maaRcel w sumie masz rację, w Afryce i na bliskim wschodzie mogą być jeszcze problemy z prądem i dla nich takie telefony się przydają.
  • Odpowiedz
  • 34
@Hatespinner starzy ludzie dużo łatwiej ogarniają prosty dotykowy interfejs, chociażby w jakimś starym ajfonie, niż klikanie po kilka razy na klawiaturze numerycznej żeby napisać jedną literkę smsa.

Wiem z doświadczenia.
  • Odpowiedz
  • 3
@swango polecam obejrzenie odcinkow afrykanskich podroznika "przez swiat na fazie" w Afryce nie ma takiej biedy, w wioskach czesto jest prad, a w plemionach posiadaja tez smartfony :)
  • Odpowiedz
  • 1
@Erwos pamiętam ten odcinek. Znaczy w Afryce jest bieda, ale posiadanie telefonu/smartfona stało się jedną z najważniejszych potrzeb człowieka zaraz obok jedzenia i spania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@swango a telefony w biurach, sklepach i usługach? Fryzjer musi tylko odebrać telefon i umówić klienta na godzinę. Magazynier potrzebuje dostać cynk co przynieść. Pracownik sklepu (nie mówię o spożywce, ale jakimś "specjalistycznym" dodatkowo z obsługą klientów z internetu) odpowiada na proste pytania o dostępność towaru i informuje że paczka jest gotowa do odbioru. Dla nich wystarczy telefon do dzwonienia i smarowania reszta to tylko niepotrzebne dodatki (sam mam w biurze
  • Odpowiedz
Dacie wiarę, że nokia wciąż produkuje i sprzedaje telefony typu kostka mydła które mają jedynie funkcję dzwonienia i smsowania? W 2017 roku...

@swango: Tak, ja mam taką nokię jako telefon prywatny i bardzo sobie chwalę. Drugi mam smartfon służbowy z nieograniczonym internetem i rozmowami. Nie wiem po co miałbym kieszeń zapychać drugim smartfonem.

Te telefony idealnie wpasowują się w lukę cenową do 60zł, czyli grosze i to jest uczciwa cena
  • Odpowiedz
  • 3
@Hatespinner przepraszam, myślałem że jesteśmy na wykopie, a nie prowadzimy debatę naukową. Na obronę powiem tylko, że dodanie iks de na końcu komentarza nie wygrywa automatycznie dyskusji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz