Wpis z mikrobloga

@Dimetox Akustyczna ma profil gryfu od strony strun o taki (, klasyczna jest plaska l, klasyczna ma nylonowe struny, akustyczna ma metalowe, klasyczna nie ma w gryfie drutu napinającego, akustyczna ma
  • Odpowiedz
@Dimetox: @RezonatorKwarcowy ma rację. Yamaha F310 albo Fender CD60. Oczywiście mówimy o używanych. 300zl to minimum żeby giatara jakoś grała. Jeśli zaczynasz swoja przygodę z gitarą to warto dołożyć do 300zl, bo jak kupisz pierwsza lepsza to możesz się szybko zniechęcić do grania. Także jeśli możesz, to dołóż to 100-150zl, naprawdę warto :)
  • Odpowiedz
@Kubul: @Kubul: No to może się nad fenderem zastanowię. Mam gitarę elektryczną yamaha pacifica i ssie pałę strasznie, ale ochota do grania nie przeszła przez rok. Dobrze byłoby mieć chociaż jeden sprzęt, który gra dobrze
  • Odpowiedz
@Dimetox Jeśli pacifica jest dla Ciebie słaba to o takim akustyku za 150zl nie ma nawet co wspominać :P Miałem kiedyś pacifice 112v, no i była w miarę. Bez szału, ale tragedii też nie było. Tak się składa że Fendera CD60 też mam. Potrzebowałem jakiejś gitary, żeby miec coś 6-strunowego, bo jestem basista. Póki co jestem zadowolony jak na 300zl. Brzmienie całkiem ok, trzyma stroj, więc spełnia swoje zadanie. Też się
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Kubul odnośnie mojej Yamahy, to słyszałem nie raz, że to dobra gitara, no ale dla mnie... Albo trafiłem na bubel (kupiona nówka ze sklepu), albo mam słuch absolutny, albo słuch gowniany :D gram na niej równo od roku, moja pierwsza gitara. Co mi się w niej nie podoba to to, że struna G trwa przeraźliwie długo i jakby odstaje dźwiękiem od reszty strun, progi przetarły się już mocno, co 2-3 miesiące
  • Odpowiedz
@Dimetox No to mamy wiele wspólnego :P Pacifica też była moja pierwsza gitara i też gram takie smuty jak Ty, a Myslovitz to mój ulubiony polski zespół :P Co do samej Pacifici to może faktycznie trafił Ci się jakiś zły egzemplarz. Z reguły to są dość solidne gitary i nie powinny się dziać takie rzeczy jak u Ciebie. W którym miejscu pękaja Ci te struny? A jeśli chcesz naprawde porządny sprzęt
  • Odpowiedz
@Kubul: Myslovitz to też mój ulubiony męski zespól do czasu kiedy występowali z Rojkiem, później to już tego nie słuchałem :P Uważam że rojek ma genialny głos (przynajmniej w studiu :D) i teksty. A ulubionym zespołem z żeńską wokalistką jest The Dumplings, których odkryłem całkiem niedawno
  • Odpowiedz
@Dimetox po jakim czasie tak wyglądał ten próg? A co do pękających strun. Zapewne na krawędziach tych dziur są jakieś ostre wypustki. Przy wymianie strun spróbuj przejechać palcem po krawędziach i sprawdź czy nie ma żadnych ostrości. Jak są to weź papier ścierny zwiń w mały rulon włóż do dziur i potrzyj po krawedziach. Tylko rób to z wyczuciem, nie przesadzaj z tarciem :P Jeśli nie ma tam żadnych ostrości to
  • Odpowiedz