Wpis z mikrobloga

50 g swiezych drozdzy, c.1,5 szkl. cieplego mleka, 1/3 szk. oleju badz oliwy z oliwek, 2 lyzeczki cukru, ziola ( oregano, bazylia... ) czosnek. Do niecalej szklanki cieplego mleka wrzucamy pokruszone drozdze, 2 lyzeczki cukru, 2 lyzeczki maki. Mieszamy aby grudek z drozdzy nie bylo, przykrywamy kubek sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia. Do miski przesiewamy make ( c 1 kg) Dodajemy suszone ziola; oregano, bazylie, czosnek granulowany, moze byc natka pietruszki, sol. Dodajemy wyrosniete juz drozdze, oliwe badz olej i reszte cieplego mleka. Zagniatamy ciasto. Ciasto musi byc wilgotne i musi ladnie odchodzic od miski. Takie wyrobione ciasto w misce przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce na pol godzinki. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 2 - 3 czesci. Walkujemy ciasto na cienki placek, Ukladamy placek na arkusz papieru do pieczenia. Smarujemy ciasto koncentratem pomidorowym, posypujemy ziolami, serem zoltym tartym i nakladamy dodatki (co kto lubi) mozna dac np: ser feta, oliwki, swieze pomidory, mozna tez pieczarki cienko krojone, czerwona cebule, papryke swieza, szyneczke, salami i kukurydze, Tak przygotowana pizze wkladamy do piekarnika na... ( trudno stwierdzic na jak dlugo bo nigdy nie sprawdzalam czasu pieczenia. Po prostu rzucam okiem na pizze czy juz upieczona czy nie ). Piekarnik na 170 stopni. Zycze smacznego

#gotujzwykopem #jedzzwykopem #przepis #pizza

No i prosze.
Jest i przepis
Wolam wiec plusujacych
  • 38
  • Odpowiedz