Wpis z mikrobloga

Ta głodówka od początku była porażką. Słaba organizacja, niewielki zasięg, a pisowskie politbiuro jeszcze w iście goebbelsowskim stylu zmieszało lekarzy z kodem i opozycją. Rząd wodził za nos, grał na przeczekanie. Oj przydałby im się za wczasu specjalista od wizerunku. Ustąpienie z głodówki w tak amatorski sposób - bez ogłoszenia strajku generalnego - jeszcze dzisiaj w reżimowej telewizji będzie przedstawione jak wizerunkowy sukces rządu i ministra Radziwiłła. Kto wie - dzięki temu może nawet książę zachowa swój stołek.

Wypowiadanie opt-outów będzie jeszcze mniej medialne i skuteczne. Skala niewielka, bo nawet wśród samych rezydentów nie ma dużego zaangażowania. A zanim stanie się to w jakikolwiek sposób dotkliwe minie kolejne pół roku i wszyscy o lekarzach zdąrzą zapomnieć. ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#medycyna #neuropa #4konsery
  • 18
@Ripper: Serio myślisz że ludzie nie wiedzą jakie domy i jakie samochody mają lekarze? xD

Mogli iść na pedagogikę, mieliby pensje rezydentów przez całe życie dX
@mlodysum: Fatalnego. Dali się rozgrywać jak dzieci.

Zastanawiam się jeszcze, w jaki sposób osiągną się tę rzekomą "masową skalę" wypowiadania opt-outów? Wystarczy, że część rezydentów ze strachu lub obojętności tego nie zrobi to z całego protestu wyjdzie żart.
bez ogłoszenia strajku generalnego

@Ripper: polecam osobom postulującym takie rozwiązanie lekturę ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych. Organizatorzy mają zagwarantowane bliskie spotkanie z prokuratorem, a uczestnicy problemy związane z ciężkim naruszeniem obowiązków pracowniczych.
@Ripper: Ten protest nie miał wywołać zmian (i każdy by się zdziwił, gdyby wywołał), tylko być kolejnym krokiem uświadamiającym i zapowiadającym. Co do wypowiadania opt-outów, to nie wiem jak w Polsce z solidarnością zawodową, ale w Czechach akcja była szybka, sprawna i niezbyt bolesna - tylko tam składali wypowiedzenia, a nie same opt-outy. Na Słowacji było nieco ciekawiej, ale rząd też się w końcu poddał.
@Xizor: Dokładnie dlatego to było źle zorganizowane. Teraz tylko odejście od łóżek może być wzięte przez opinię publiczną za zaostrzenie protestu. Wypowiadanie opt-otów powinno się zacząć pół roku temu. W tym momencie wszyscy - a zwłaszcza reżim pisowski - weźmie to za wycofanie się.

Przecież ten protest nie miał wywołać zmian (i każdy by się zdziwił, gdyby wywołał)

@Strahl: To co miała być pokazowa głodówka? Kogo chcesz oszukać? Siebie?

w
@Ripper: Nie wiem, ja jako lekarz nie miałem żadnej wiary w to, że protest kilku rezydentów cokolwiek zmieni w tym betonowym państwie, do tego trzeba było by być niepoprawnym optymistą. Całą sytuację oglądam trochę jak Mundial, bo mnie zupełnie nie dotyczy a całkiem bardzo bawi. Całość obserwuje od czasów jak byłem jeszcze stażystą, i nie wiem z czego wynika ślamazarność działań, bo akcja przeprowadzona po czesku rok temu dałaby w dniu
@Ripper: To jest bezradność. Nie istnieją narzędzia, które zmusiłyby rząd do ustąpienia.

Natomiast protest głodowy wprowadził do debaty publicznej kwestię skandalicznie niskiego finansowania służby zdrowia oraz wynagrodzeń lekarzy rezydentów, co przez długi czas się nie udawało. Porozumienie Rezydentów próbowało ścieżki zwykłych protestów, ale te już zupełnie nic nie dawały.
@Strahl: Gdyby tylko protest był przygotowany w bardziej przemyślany sposób, bo miałoby szansę zadziałać. Gdyby zaczęli od wypowiadania klauzul i dopiero wtedy doprawili głodówką to by miało szansę powodzenia. Gdyby protestowali w okresie wyborczym, a nie w sezonie ogórkowym. Wtedy i ten beton by się zaczął kruszyć. A tak to szkoda gadać.

To jest bezradność. Nie istnieją narzędzia, które zmusiłyby rząd do ustąpienia.

Trudne ale nie niemożliwe.

Natomiast protest głodowy wprowadził
Pobierz Ripper - @Strahl: Gdyby tylko protest był przygotowany w bardziej przemyślany sposób,...
źródło: comment_DTC2wLOq10fPUNTz7aTtZRYUsmJyTH9V.jpg
@Ripper Uznaje dokladnie taka sama forme protestu jak @Strahl

Natomiast sam protest glodowy. Moim zdaniem tylko naiwni wierzyli, że sama glodowka cokolwiek zmieni. Miala ona na celu zjednoczenie srodowiska, pokazanie, ze rezydenci sa bezpieczni, ze jest zaplecze prawne itp. Jak to wyszlo, średnio. Zabrakowalo dobrego PRowca.

Niemniej dyskusji nie ulega fakt, ze jedyna forma strajku jaka ma przed soba szanse na powodzenie, to brak lekarza w szpitalu = czy to opt-out, zlozenie
To prawda, zrobiło się głośno o lekarzach a jeszcze za samym rozgłosem nic nie idzie.

@Ripper: Politycy wreszcie musieli się opowiedzieć wobec problemu. On będzie wracał. Przełamana zostaje retoryka liberalna "zróbmy za te same pieniądze, ale lepiej".

Gdyby tylko protest był przygotowany w bardziej przemyślany sposób

@Ripper: To takie gadanie post factum.

Gdyby protestowali w okresie wyborczym

@Ripper: Akurat tutaj racja. Tak jak widzę, to tam ferment rósł od
@Ripper: Spokojnie, słowacki rząd też mówił swoim lekarzom w ostrej fazie protestu, że ściągną fachowców z Ukrainy - nikt nie przyjechał. Im tam wbrew pozorom nie jest jakoś specjalnie źle, a jak już mają gdzieś wyjeżdżać, to 6-7x częsciej niż Polskę wybierają Niemcy, można sobie wygrzebać statystyki z naczelnej izby lekarskiej i bundesaerztekammer.