Aktywne Wpisy
JanRouterTrzeci +112
Rozbraja mnie to, że pracownicy #korpo #korposwiat jutro "jadą do pracy" xD
Co za #!$%@? akcja żeby mając w domu prąd, internet i służbowego laptopa kapo kazał przyjeżdżać do szklanej klatki xD i goje przyjeżdżają xD na własne życzenie zresztą
Nawet nie dziwię się middle managementowi, bo w trakcie pandemii na zdalnych te wszystkie juleczki HR coordinator 4k ewidentnie waliły w #!$%@? na grubalu. Wdzwania się typiara na Teams meeting, a tam
Co za #!$%@? akcja żeby mając w domu prąd, internet i służbowego laptopa kapo kazał przyjeżdżać do szklanej klatki xD i goje przyjeżdżają xD na własne życzenie zresztą
Nawet nie dziwię się middle managementowi, bo w trakcie pandemii na zdalnych te wszystkie juleczki HR coordinator 4k ewidentnie waliły w #!$%@? na grubalu. Wdzwania się typiara na Teams meeting, a tam
MishMashStudio666 +1923
Hejo! mam dla was #rozdajo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mirki i Mirabelki z racji otwarcia mojego salonu jubilerskiego na którego to ciężko pracowałem cały rok, zastawiłem nerkę i wziąłem pożyczkę chwilówkę ᕙ(✿ ͟ʖ✿)ᕗ, mam do rozdania pierścionek złoty. Oczywiście stop złota próby 0.585. Kamień centralny to London Topaz 1.20ct oraz diamenty o łącznej masie 0.1ct. Wartość rynkowa 2700zł. Wartość galeriowa to
Mirki i Mirabelki z racji otwarcia mojego salonu jubilerskiego na którego to ciężko pracowałem cały rok, zastawiłem nerkę i wziąłem pożyczkę chwilówkę ᕙ(✿ ͟ʖ✿)ᕗ, mam do rozdania pierścionek złoty. Oczywiście stop złota próby 0.585. Kamień centralny to London Topaz 1.20ct oraz diamenty o łącznej masie 0.1ct. Wartość rynkowa 2700zł. Wartość galeriowa to
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Od pierwszej wystawionej ponad pół roku faktury czekam na przelew. Klienci po prostu nie płacą terminowo.
Jednemu urodzi się dziecko.
Drugi był na urlopie.
Trzeciemu akurat nie działała skrzynka i maila z fakturą nie dostał.
Czwartemu nie przekazał faktury pracownik.
Piąty myślał, że księgowość opłaciła.
Szósty wysłał, ale jak nie doszło, to po dwóch tygodniach wyśle jeszcze raz.
Siódmy nie zauważył załącznika (i całego akapitu w mailu o tym, że dołączana jest faktura).
I tak non stop.
Średnie opóźnienie to 10,2 dnia roboczego - ostatnio liczyłem.
Przed czasem płacą tylko korporacje - serio. Nawet następnego dnia od otrzymania faktury.
Najpierw takim klientom wybaczałem i kontynuowaliśmy współpracę. Po kwartale jednak rezygnowałem. Na ich miejsce pojawiali się kolejni. Ci również nie opłacali faktur terminowo.
Teraz będą dwa pro tipy, których świeżo upieczony przedsiębiorca może nie znać:
1) Wezwania do zapłaty działają tylko wtedy, gdy wyśle je odpowiedni podmiot. Warto zapytać się, czy Wasze biuro rachunkowe z kimś nie współpracuje. Wtedy za 20zł to oni zajmą się spowodowaniem pierwszego strachu.
2) Jeśli to nie zadziała, również zadzwońcie do biura rachunkowego i zapytajcie o... windykację. To nie takie straszne. Dostają kilka-kilkanaście procent (w zależności od wysokości FV) i przejmują cały bałagan począwszy od przedsądowego wezwania do zapłaty. U mnie zadziałało to na wszystkich, którymi się zajmowała windykacja.
Morał z tego taki, że jeśli kasy nie masz na koncie, to nie możesz zaplanować wydatków, które będą finansowane (choćby częściowo) z wpływów. Zawsze zostaw rozsądną rezerwę na wypłaty (ja tak robię, przez co nie spóźniłem się z wypłatą wynagrodzeń ani razu) i... przygotuj się, że będziesz musiał wyłożyć na to z prywatnych oszczędności. Szczególnie na początku.
#dzialalnoscgospodarcza #firma #zalesie #czekamnaprzelew
Najdluzej nieplacona FV? Od goscia ktory ma miliony i inwestuje w galerie handlowe.
Najszybciej placone FV? Od moich producentow, bo to ja pracuje na ich chleb i od klientow, ktorzy nie maja kija w dupie.
Najgorszy jest brak wstydu.
Oczywiście nie mówię o wszystkich, większość klientów jest normalnych, jednak na kilka tysięcy zdarzają się perełki.
Przykład 1:
- poprosimy o wpłatę, bo ma Pani przeterminowaną fakturę o 30 dni
- ale ja przecież nie sprzedałam tego towaru!
- ale kupując zgodziła się Pani na taki termin...
- ale nie mam pieniędzy za ten towar, więc nie wiem o co panu chodzi. Proszę do mnie więcej
@anaudachdostalemwysypki to jest #!$%@? standard w tym kraju, skończyłem zlecenie w maju, podwykonawca rozliczony w czerwcu, faktura dla klienta wystawiona na 14 dni a płatności brak do dzisiaj. 5k w plecy i co tydzień słyszę że w następnym tygodniu będzie :)
Wszyscy notorycznie się spóźniaja z płatnością.
Jak w takiej sytuacji można sobie cokolwiek zaplanować, gdy człowiek nawet nie wie czy mu na życie wystarczy pieniędzy.
Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie wszystko zamknąć i wrócić na etat. Przynajmniej głową spokojna...