Aktywne Wpisy

dlaczego_michau +825
Jestem w Hiszpanii w Walencji na najbardziej turystycznym w tej okolicy nadmorskim bulwarze La Patacona.
To rachunek za obiad dla 2 osob w restauracji przy bulwarze skladajacy sie z: grillowane świeże kalmary z gotowanymi warzywami, grillowany cały filet z kurczaka z frytkami i jajkiem sadzonym, 0.5l coca cola.
Suma 17,3€ = 74 PLN
Ha
To rachunek za obiad dla 2 osob w restauracji przy bulwarze skladajacy sie z: grillowane świeże kalmary z gotowanymi warzywami, grillowany cały filet z kurczaka z frytkami i jajkiem sadzonym, 0.5l coca cola.
Suma 17,3€ = 74 PLN
Ha
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
therealhajto +194

https://en.wikipedia.org/wiki/Single-ended_primary-inductor_converter
Ogólnie do lutownicy potrzebuje zasilacza, który da mi napięcie wyjściowe od zera do 15-20V max. Pomysł pad na układ znany pod nazwą SEPIC, link podałem. Wygląda to jak na zdjęciu. Do tego naiwna i najprostsza implementacja PWM na arduino, za małe napięcie - daj więcej mocy na PWM (sterowanie tranzystorem mosfet jest zanegowane, dlatego ocr1a trzeba zmniejszać). Sprzężenie zwrotne to dzielnik napięcia 1k i 10k, stąd podzielony sygnał wchodzi na ADC atmegi (wewnętrzne napięcie odniesienia ~1V). Wsio.
Tranzystor (switch) to IPP180N10 (bardzo dobry stosunek Rdson do pojemności bramki i to przy napięciu DS 100V). Sterowany z push-pull na BC237 i BC227. Częstotliwość to około 100kHz. Dioda to MBR20100CT.
Osiągnąłem 15V na halogenie z auta (50W @12V) co jest w zupełności wystarczające.
#eduelektronika #smps #arduino #diy
źródło: comment_FQh70McvSSGn4e2XYZdrDktQ40Qg94tl.jpg
Pobierzźródło: comment_Ml87sYApB3tfVIY3V7nyfUU7H4AZh3ZG.jpg
PobierzEdit: Do nawijania transformatorów ciągle obciążonych nominalną mocą przyjmuje się gęstość prądu rzędu 3-3.2A/mm2, przy obciążonych krótkotrwale do 4-5A/mm2 a w przewodach takich ja te to nawet