Wpis z mikrobloga

#routery #internet #siecikomputerowe #router #informatyka

Mireczki, takie pytanko mam. Mam router (1) podłaczony do drugiego routera (2) modemu dsl przez wan. Router drugi służy tylko i wyłącznie do połączenia z netem, dla routera numer jeden przydzielony jest stały adres IP i DMZ. Mogę natomiast jeszcze router 2 ustawić w trybie bridge i łączyć się bezpośrednio z pierwszego routera. Która opcja jest lepsza? Jakieś plusy i minusy obu rozwiązań?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ambitnyprogramista: znaczy się, wszystko mi działa, tylko pojawia się efekt tzw. podwójnego routingu, ale jeśli mam DMZ włączony na 2 routerze to NAT jest tylko na tym pierwszym - głównym który zajmują się całą siecią. I nie wiem właśnie czy podwójny routing może stwarzać jakieś problemy o których mogę nie wiedzieć :)
  • Odpowiedz
@GRzA6969: @EpicSilence: Tak, dhcp wyłaczone. Chodzi o to, że jeśli router 2 nie jest w trybie bridge, to będąc w sieci routera numer 1 mogę zalogować się na interface routera 2, sprawdzić staty połączenia z samym internetem, błędy crc, ewentualnie update firmware rotuera zrobić :). Jeśli ustawię go w tryb bridge to już nie mogę tego robić.
  • Odpowiedz
@BooB: nie barzo rozumiem co w ogól.e chcesz osiągnąć? Po co dwa router? To mają być osobne sieci, czy urządzenia podpite do routera 2 mają widzieć urządzenia z routera 1? Pewnie sprawę załatwiło by ustawienie r2 jako router główny a r1 przełącznie po prostu do trybu AP (nadanie adresu na LAN z puli r2, wyłączenie DHCP i podpięcie r1 przez LAN do r2)
  • Odpowiedz
@Gooma: router numer dwa to bardzo podstawowy router z wbudowanym modemem aDSL który łączy się z internetem, router numer jeden to bardzo zaawansowany router, jednak nie ma wbudowanego modemu. Siecią ma zarządzać router numer 1. Ale już chyba "teoretycznie" znalazłem rozwiązanie problemu, jak wrócę z pracy to sprawdzę czy działa :P
  • Odpowiedz
@BooB: zrób z r2 bridge, jeśli się oczywiście da, jeśli poosiada taka funkcję. Będzie wtedy przezroczysty i całość połączenia obsługuje r1 (z pomocą PPoE). Jeśli r2 nie ma funkcji bridga a łącze jest ADSL (nie VDSL) to kup prosty router/ modem eth z tą funkcją. Polecam Linksys AM200, za jakieś 40-50 zł. będziesz mógł użyć obecnie używanego r2 w miejsce r1, jako AP. Konfigurując jak napisałem wcześniej.
  • Odpowiedz