Wpis z mikrobloga

Dosłownie jak każdy z nas gdy nie przeczytał lektury i miał o niej coś opowiedzieć :D

@ludzik: już wiem jak się czuli poloniści przez wszystkie lata mojej edukacji xD
  • Odpowiedz
@aborygo: Co pół roku to przesada, ale Matrix świetnie przetrwał próbę czasu. Aktorstwo w tym filmie miało być takie jakie było, to jest przede wszystkim film akcji i takie nadęcie świetnie się akurat do tej wizji wpasowywało. Czy jedynka była nalepsza? Zdecydowanie tak, ale pozostałe części też mają swój urok i parę scen jest po prostu świetna. Efekty specjalne mi osobiście bardziej podobają się niż w chociażby Hobbicie, są oczywiście znacznie mniej szczegółowe, ale widać, że sobie z tego zdawano sprawę. Dlatego tak je umieszczano, żeby ktoś nie wgapiał się ten model tylko był w tle czy ewentualnie trwał krótką chwilę i albo zmiana ujęcia albo jakieś ruchy kamerą.

Nie oglądam kanału Nostalgia Critic, na pewno obejrzę, ale podejrzewam, że jest dosyć tendencyjny i wiele filmów jest brana zbyt poważanie. Matrix to nie jest jakieś arcydzieło, ale w zasadzie ten film otworzył całą gałąź filmów superbohaterskich, dlatego przyglądanie się z lupą fabule po prostu nie ma sensu. Ale jeżeli chodzi o sceny walki to w tym filmie występują jedne z bardziej pamiętnych w całej historii kinematografii.

Co do zielonego filtra, jednym z ostatnich filmów jaki oglądałem na moim starym, wysłużonym Grundigu który miał wypalone kolory i wszystko się zieleniło na nim, był właśnie Matrix. Moim zdaniem mogliby go jeszcze więcej dać i też by się świetnie to oglądało, wtedy efekt nie był aż tak pospolity. Jeżeli teraz w prawie każdym filmie akcji takie filtry są nakładane tylko inny kolor jest dominujący nie zmienia faktu, że sam pomysł nie jest zły, pod warunkiem, że się właśnie nie
  • Odpowiedz