Wpis z mikrobloga

Mirki, jak to w końcu jest z tym zatrzymywaniem auta z manualną skrzynią?
Stara szkoła mówi, że nie wciskamy naraz hamulca+sprzęgła tylko sprzęgło dopiero przed samym zatrzymaniem się auta (mniejsze zużycie sprzęgła, klocków i tarcz bo wspomagamy hamowanie oporami silnika).
Ostatnio dowiedziałem się, że właśnie nie powinno się tak robić ze względu na obciążanie tłoków siłami bocznymi, że generalnie powinno się wysprzęglać auto do zatrzymania i sprzęgło się wówczas nie zużywa.
Jak wy jeździcie?

#motoryzacja #moto #samochody
MorningPancake - Mirki, jak to w końcu jest z tym zatrzymywaniem auta z manualną skrz...

źródło: comment_VtI1FFvFyxxiAsvdWUcfbkmJTYZrXt7K.jpg

Pobierz

Jak zatrzymujesz samochód z manualną skrzynią?

• Hamulec i sprzęgło jednocześnie aż do zatrzymania 28.5% (665)
  • Hamulec, przed samym zatrzymaniem sprzęgło 71.5% (1668)

Oddanych głosów: 2333

• 79
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zeusAmadeusz: 9l/h to faktycznie zdecydowanie za dużo, raczej mowa o 0.5-1l/h. Teraz jeśli założymy że pojazd porusza się z prędkością 10km/h to mamy ok 5-10l/100km.

Choć zdaje sobie sprawę że to trochę naciągane. ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
@MorningPancake: najpierw hamulec, a dopiero na końcu sprzęgło, żeby nie zgasł, w sumie to łatwo wyczuć, bo samochód zaczyna pod koniec już lekko telepać jeśli tego sprzęgła nie damy. Ale wiadomo że są sytuacje, że trzeba hamować gdy jedziemy bardzo wolno (np. w korku czy gdzieś przed przejściem dla pieszych) i wtedy się wciska sprzęgło z hamulcem. Kwestia sytuacji do ktorej trzeba się dostosować, ale jeśli jedziemy stosunkowo szybko to
  • Odpowiedz
@MorningPancake: Mnie się wydaje, że bardziej prawdopodobne jest zgaśnięcie silnika na luzie, właśnie jak się tak toczy z wciśniętym sprzęgłem, bo pompa hamulcowa obciąża silnik(?). Coś w ten deseń.
  • Odpowiedz
  • 0
Skąd niby się mają brać dodatkowe siły boczne na tłokach przy chamowianiu silnikiem, sprzęgło wciskasz przed samym zatrzymaniem ;)
  • Odpowiedz
Mnie się wydaje, że bardziej prawdopodobne jest zgaśnięcie silnika na luzie, właśnie jak się tak toczy z wciśniętym sprzęgłem

@bisqik: jak ci silnik gasnie na luzie, to sie do mechanika wybierz bo cos obroty nieteges ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@DoTheMonkey: juz chyba lepiej zuzywac sprzeglo, bo to w koncu tak jak klocki hamulcowe, element eksploatacyjny co sie zuzywa, co prawda duzo dluzej to trwa, ale zawsze. Taniej wymienic sprzeglo niz skrzynie xD
  • Odpowiedz