Aktywne Wpisy

hansoloxd +251
Jakieś 4 lata temu kupiłem w salonie samochód. Do samochodu dołączony został VOUCHER (vide zdjęcie).
Tak, dobrze kojarzycie, Holiday Park zasłynął w czasie powodzi z przerwania wałów koparką aby ratować osrodek (było nawet śledztwo)
Z racji tego ze kupon za rok traci ważność postanowiłem spróbować go wykorzystać i zacząłem rezerwacje na stronie.
Aby
Tak, dobrze kojarzycie, Holiday Park zasłynął w czasie powodzi z przerwania wałów koparką aby ratować osrodek (było nawet śledztwo)
Z racji tego ze kupon za rok traci ważność postanowiłem spróbować go wykorzystać i zacząłem rezerwacje na stronie.
Aby
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
popik3 +347
Schody do oceny (ʘ‿ʘ)
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Stara szkoła mówi, że nie wciskamy naraz hamulca+sprzęgła tylko sprzęgło dopiero przed samym zatrzymaniem się auta (mniejsze zużycie sprzęgła, klocków i tarcz bo wspomagamy hamowanie oporami silnika).
Ostatnio dowiedziałem się, że właśnie nie powinno się tak robić ze względu na obciążanie tłoków siłami bocznymi, że generalnie powinno się wysprzęglać auto do zatrzymania i sprzęgło się wówczas nie zużywa.
Jak wy jeździcie?
#motoryzacja #moto #samochody
źródło: comment_VtI1FFvFyxxiAsvdWUcfbkmJTYZrXt7K.jpg
PobierzJak zatrzymujesz samochód z manualną skrzynią?
@yacolek: nie tylko nowe silniki, przy zdjętej nodze z gazu przepustnica jest zamknięta i paliwo nie jest podawane, a silnik się kręci bo mamy zapięty bieg który sprzęża obroty silnika z obrotami kół, żadna elektronika tutaj nic
Komentarz usunięty przez autora
@Doman_60: wiem, że tylko tak sobie tłumaczysz, ale nie ma k---a możliwości, żeby samochód hamował, a obroty rosły ( ͡° ͜ʖ ͡
a w drugą stronę też działa? obroty spadają, a samochód przyspiesza?
@hpiotrekh: no i ja to właśnie nazywam hamowaniem biegami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora