Wpis z mikrobloga

@Arveit: czytaj spoiler. Za pół roku znowu będę szukał i znowu będę instalował. A tak miałbym zapisaną sobie stronkę i tylko bym sobie pobierał jak akurat byłoby mi potrzebne.
  • Odpowiedz
@mk321: ale jak chcesz mieć 100% pewności, że nie wrzucą jakiegoś syfu, to najlepiej samemu postawić. VirtualBox nie ma jakichś presetów tam do wyboru i nei zaciąga przypadkiem z neta obrazów?
  • Odpowiedz
@mk321:

Wiem, że mógłbym sobie sam zainstalować. Ale na to trzeba czasu.

Zanim znajdziesz taki, który będzie w 100% pewny, że jest czysty to spokojnie zdążysz go zainstalować.

Za pół roku znowu będę szukał i znowu będę instalował.

Potem gotowy utworzony przez siebie obraz wrzucisz na jakąś swoją chmurę czy inną megę i ściągniesz ponownie gdy ci będzie potrzebny będą pewny, że jest pod twój sprzęt oraz bez śmieci.
  • Odpowiedz
@Arveit: 100% pewności nie mam. Ale wystarczy mi zaufanie jakiejś dużej firmy (typu VirtualBox).OSBoxes pierwszy raz widzę xD
Właśnie nie wiem czy VirtualBox coś takiego ma. Byłoby idealne. Pamiętam, że dało się wybrać system, ale to chyba była tylko sama konfiguracja.
Tu niby coś mają: https://virtualboxes.org/images/ubuntu/ Ale z opóźnieniem robią.

Potem gotowy utworzony przez siebie obraz wrzucisz na jakąś swoją chmurę czy inną megę i ściągniesz ponownie gdy ci będzie
  • Odpowiedz
@mk321: tylko że obecnie instalacja linuxa nie jest jakimś specjalnym wyzwaniem (zwłaszcza ubuntu) i nie trwa długo, poza tym od razu konfigurujesz przy instalacji system pod siebie. Poza tym znalezienie maszyny, która Cię interesuje zajmie Ci na pewno dłużej niż dostosowanie nowej :P i tak pobraną pewnie jeszcze trzeba będzie skonfigurować pod to, co chcesz na niej zrobić :D
  • Odpowiedz