Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do lekarzy.
Dlaczego praktycznie WSZYSCY lekarze wysyłają swoje dzieci na medycynę i tworzą im ten smutny los biednych rezydentów i przemęczonych lekarzy robiących w kilku miejscach jak oni sami?

#lekarzerodzinne
#protestmedykow
  • 251
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Aa czyli kolejny lekarz ( ͡° ͜ʖ ͡°) Są tu jacyś nie lekarze lub programiści 15k pracujący w prywatnych firmach popierający 9k dla rezydentów?

@ediz4: 9k to może nie, ale moim zdaniem rezydent to min 3500 zł netto, a lekarz dobry ze specką to 8-9k netto.
  • Odpowiedz
@mustafas00: Lekarze zarabiają bardzo dobrze tylko mają się za taka elitę że właściwie żadne zarobki by ich nie usatysfakcjonowały.Z resztą tak samo jak część inżynierów i programistów.
Prawdziwym problemem jest brak lekarzy tzn.przyjmujemy za mało ludzi na studia medyczne i lekarze są mega przepracowani ,popełniają błedy za które konsekwencje ponosi pacjent.
  • Odpowiedz
No czyli średnia krajowa dla rezydentów - to jest całkiem rozsądne. A lekarze 2 średnie krajowe - chcą więcej to prywatne gabinety czy wyjazd za granicę.

@ediz4: No tak, to 9k brutto dla rezydentów to chyba PiS tylko mówi o tym?
  • Odpowiedz
@Skurviduplo wiesz, który już raz lekarze strajkują niby też dla pielęgniarek? Przychodzi co do czego, lekarze dostają swoje i rząd zadowolony j lekarze też i się kręci. Dlatego właśnie jest ta dysproporcja, dlatego lekarze nie biorą już w łape, bo mają wystarczające pobory I dlatego jest różnica taka, a nie inną.

Życie wszystko weryfikuje. Narzekamy na polityków, bo nie spełniają obietnic wyborczych, a tak naprawdę słowo pisane jest g---o warte. Liczą
  • Odpowiedz
Lekarze zarabiają bardzo dobrze tylko mają się za taka elitę że właściwie żadne zarobki by ich nie usatysfakcjonowały.Z resztą tak samo jak część inżynierów i programistów.

Może dlatego, że to po prostu ambitni ludzie?
Ja jestem grafikiem i też uważam, że limitu zarobków nie ma, ale jest dolny limit.
Ja podziwiam lekarzy, że im się chce za takie stawki robić.

Prawdziwym problemem jest brak lekarzy tzn.przyjmujemy za mało ludzi na studia medyczne i lekarze są mega
  • Odpowiedz
  • 0
@semperfidelis Niestety w Polsce jeszcze się nie wykształciła funkcja sekretarki medycznej. Dopiero raczkuje ale i tam NFZ nie zatrudnia. A bardzo by się przydało odciążyć lekarzy z choć części papierów.
  • Odpowiedz
  • 0
@tahti: Jezeli poszedles na medycyne na polskiej uczelni z mysla wyjazdu to dlaczego protestujesz? Generalnie powinienes pojsc na medycyne gdzies na zachod

@mustafas00 Niektórzy nawet na obczyźnie chcą aby w Polsce było lepiej dla innych rodaków. To normalne. Nie wszyscy patrzą na świat tylko ze swojego punktu widzenia.
  • Odpowiedz
Niektórzy nawet na obczyźnie chcą aby w Polsce było lepiej dla innych rodaków. To normalne. Nie wszyscy patrzą na świat tylko ze swojego punktu widzenia.

@Variv: A ja chcę że PiS dał każdemu po 10 k za darmo - widzisz jaki jestem dobry i chce dobrze dla rodaków. Kwestia taka że PiS nie ma własnych pieniędzy a zabrane innym pod postacią podatków.
W gospodarce wolnorynkowej pensje rosną wraz z rozwojem
  • Odpowiedz