Wpis z mikrobloga

@sikorrr: nie przeczę, że może być smacznie, ale to nie jest gong bao. W tym daniu robotę robi wino ryżowe/sherry, ewentualnie sok pomarańczowy w wersji polskiej. Sosy sojowe idą oba, jasny i ciemny. A żeby uzyskać charakterystyczną gęstość samego sosu dodaje się skrobii ziemniaczanej.
  • Odpowiedz
@sikorrr: hej, wygląda zacnie. Żeby dodać autentyczności oryginalny kurczak Gong Bao (znany też jako Kung Pao) nie ma cebuli. Można zamiast tego użyć czosnku i pora. Dodatkowo powinno się użyć suszonej papryki chilli zamiast papryki czerwonej. Kurczak krojony jest w drobną kostkę. Oryginalnie nie daje się zielonej papryki a coś czego w Polsce chyba nie można dostać - sałatę łodygowa (po chińsku wo sun). Zatem zastępstwo papryką jest uzasadnione. Jednak
  • Odpowiedz