Wpis z mikrobloga

#linux #docker #postgresql #postgres #ubuntu
Potrzebuję pomocy, mam następujące zadanie: postawić klaster PostgreSQL przy pomocy Dockera.
Jestem żółtodziobem jeśli chodzi o linux. Zainstalowałem dockera i PostgreSQL ale nie wiem co dalej. Na necie jest dość ubogo i poszczególne tutoriale różnią się między sobą. Macie jakieś wskazówki proszę?
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cuck: może i jest ale wszystko dla zaawansowanych, potrzebuje czegoś krok po kroku kto nie miał w ogóle wcześniej styczności z dockerem i postgres.
  • Odpowiedz
@cuck: nigdy nie czułeś się przytłoczony nadmiarem informacji i nie potrzebowałeś pomocnej ręki od czego zacząć. Chciałem tylko namiary a dostałem odpowiedź w stylu: poszukaj w google.
  • Odpowiedz
@czyzyk14: nie. ale skoro potrzebujesz pomocnej ręki to ci pomogę: zacznij od dokumentacji dockera i postgresqla i posiłkuj się artykułami pisanymi przez ogarniętych ludzi z branży, z ogromnym dystansem podchodź do wszystkiego co pisze na stacku. I nie zaczynaj od tworzenia tego projektu tylko pierw ogarnij obie technologie osobno a dopiero potem zrób to zadanie. Jak ja wchodzę w nową technologię to potrafię i tydzień po 15 godzin dizennie n-------ć.
  • Odpowiedz
@cuck: dzięki, nie będę się wdawał w szczegóły ale z mojej perspektywy to zadanie początkowo wyglądało jak coś co można ogarnąć w kilkanaście minut nie mając wiedzy i doświadczania. Zagłębiając się pojawia się coraz więcej pytań i chyba tak jak piszesz nie obejdzie się bez skrupulatnego przeglądu dokumentacji.
  • Odpowiedz
nie zaczynaj od tworzenia tego projektu tylko pierw ogarnij obie technologie osobno a dopiero potem zrób to zadanie.

@cuck: Ej no, nie przesadzajmy. To nie jest zadanie które wymaga zgłębiania dokładnie obu tych technologii. Średniozaawansowany docker + podstawy postgresa wystarczą.
  • Odpowiedz
@cuck: Niby tak ale nadal z naciskiem na dockera który wydaję się tu być głównym zagadnieniem.Chociaż bez znajomości linuxa to i tak glhf.
  • Odpowiedz