Wpis z mikrobloga

@rineo:

W załączniku wykresy skumulowonej liczby "najsilniejszych" huraganów na danym obszarze, według podanego przez Ciebie źródła

Najsilniejszych, a nie wszystkich? (ʘʘ)

Wciąż nie odpowiedziałeś, dlaczego w latach 60 były trzy huragany w roku. Wedlug twoich wykresów w 2017 powinno ich być z 10 razy więcej. Ale tak jest jak się dane traktuje wybiórczo. Idąc dalej twoją logiką przed 18 wiekiem nie powinno być ich w ogóle
  • Odpowiedz
pisanie że ktoś jest za głupi do rozmowy, zamiast podawania faktów

@kamien23: spójrz na wrzucony przez siebie "orający obrazek", spójrz na wykresy, wyciągnij wnioski.

Najsilniejszych, a nie wszystkich? (ʘʘ)

To są dane ze źródła, które sam podałeś. Ponadto raczej nikt nie twierdzi, że huragany to jakaś nowość ostatniej dekady, a jedynie że wraz z globalnym ociepleniem wzrasta częstość ekstremalnych zjawisk pogodowych. Podrzuć listę wszystkich huraganów wraz z podaną siłą,
  • Odpowiedz
@rineo: suche fakty. Xd
Wybierz huragany pasujace pod twoją tezę, i twierdz ze to są fakty. W op jest napisane o 119 huraganach i o tym że tylko ostatnie są winą globalnego ocieplenia. I zeby to obalić...wybierasz te huragany które pasują ci do twoich poglądów. Geniusz

Żeby udowodnić że prowadzenie po pijaku nie na nic wspólnego z większą ilością wypadków wybiorę sobie tylko wypadki z iloscia ofiar 8+ i powiem
  • Odpowiedz
Wybierz huragany pasujace pod twoją tezę, i twierdz ze to są fakty

@kamien23: przecież sam podałeś to źródło jako argument, o tutaj, ja tylko przekopiowałem dane do excela. Gdy się okazało, że pokazują nie to co byś chciał, to nagle stają się "lewackie" i "wybiórcze"? Takie podejście wypada jedynie odlać w spiżu i wysłać do Sèvres jako wzorzec ideologicznych klapek na oczach.

W op jest napisane o 119
  • Odpowiedz
popatrz, niektóre rekordowe huragany odnotowano juz w 1920. Nie pasuje to do twojej narracji?

@kamien23: jaka "narracja", o czym ty gadasz? Spróbuj wyjść ze skryptu, bo dyskutować z betonową ścianą mi się nie chce.

Ad rem: dane wzięte ze wskazanego przez ciebie źródła obejmują również lata 20. Trendy widać? Widać. Zmiany częstości widać? Widać. Czego zatem nie rozumiesz?

sam napisałeś że wybrałeś najsilniesze a nie
r.....o - >popatrz, niektóre rekordowe huragany odnotowano juz w 1920. Nie pasuje to ...

źródło: comment_acQpfsPR6a6HuJMkh3lOhMCovrIeeunk.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@rineo: tak. 25 w 10lat daje średnio 2.5 huraganu na rok. Zdecydowanie wiecej niz w ostanich latach. Wykres powiniem miec ksztalt litery u
No ale nie pasuje to do twoich teorii wiec...fakty są prawackie (ʘʘ)
  • Odpowiedz
@kamien23: reasumując:
przedstawione przez ciebie dane stały się "wybiórcze" i "lewackie" gdy tylko okazały się pokazywać coś innego niż sobie życzysz
trend i zmiany w czasie nie mają znaczenia, ważniejsza jest pojedyncza dekada. Wskazywanie trendu i zmian na przestrzeni blisko 100 lat to "wybiórcze dane", przytaczanie wybranej dekady jest spojrzeniem szerokim, rzetelnym i przekrojowym
nie ma znaczenia ewidentny wzrost siły huraganów w czasie, liczy się wyłącznie ich czysta suma bez
r.....o - @kamien23: reasumując:
• przedstawione przez ciebie dane stały się "wybiór...

źródło: comment_g2FpnMCZmooH71lhu42j9wjSShmmvHQA.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@rineo:
Fakty vs fanatyzm....fakty nie mają szans.
Jest globalne ocieplenie i basta!!!
Nie obchodzi mnie co bylo sto lat temu. Globalne ocieplenie jest teraz. Wiem ze globalne ocieplenie istnieje bo...istnieje. Fakty ktore temu przeczą, tylko mnie w tym utwardzają.
xd
  • Odpowiedz