Skumulowana suma huraganów ze wszystkich obszarów, łącznie 184 huragany. Osiągnięcie połowy zajęło 70 lat (1924-1994), podwojenie już tylko 23 lata (1994-2017).
W załączniku wykresy skumulowonej liczby "najsilniejszych" huraganów na danym obszarze, według podanego przez Ciebie źródła
Najsilniejszych, a nie wszystkich? (ʘ‿ʘ)
Wciąż nie odpowiedziałeś, dlaczego w latach 60 były trzy huragany w roku. Wedlug twoich wykresów w 2017 powinno ich być z 10 razy więcej. Ale tak jest jak się dane traktuje wybiórczo. Idąc dalej twoją logiką przed 18 wiekiem nie powinno być ich w ogóle
pisanie że ktoś jest za głupi do rozmowy, zamiast podawania faktów
@kamien23: spójrz na wrzucony przez siebie "orający obrazek", spójrz na wykresy, wyciągnij wnioski.
To są dane ze źródła, które sam podałeś. Ponadto raczej nikt nie twierdzi, że huragany to jakaś nowość ostatniej dekady, a jedynie że wraz z globalnym ociepleniem wzrasta częstość ekstremalnych zjawisk pogodowych. Podrzuć listę wszystkich huraganów wraz z podaną siłą,
@rineo: suche fakty. Xd Wybierz huragany pasujace pod twoją tezę, i twierdz ze to są fakty. W op jest napisane o 119 huraganach i o tym że tylko ostatnie są winą globalnego ocieplenia. I zeby to obalić...wybierasz te huragany które pasują ci do twoich poglądów. Geniusz
Żeby udowodnić że prowadzenie po pijaku nie na nic wspólnego z większą ilością wypadków wybiorę sobie tylko wypadki z iloscia ofiar 8+ i powiem
Wybierz huragany pasujace pod twoją tezę, i twierdz ze to są fakty
@kamien23: przecież sam podałeś to źródło jako argument, o tutaj, ja tylko przekopiowałem dane do excela. Gdy się okazało, że pokazują nie to co byś chciał, to nagle stają się "lewackie" i "wybiórcze"? Takie podejście wypada jedynie odlać w spiżu i wysłać do Sèvres jako wzorzec ideologicznych klapek na oczach.
The 1880s were the most active decade for the United States, with a total of 25 hurricanes affecting the nation.
25 huraganów w dziesięć lat? Kurcze chyba popsulem twoją narrację. Trumpa wtedy jeszcze nie bylo, ani reklamowek. Hmmm, ciekawe skąd tyle huraganow. Te globalne ocieplenie jest bardzo wybiorcze xd
popatrz, niektóre rekordowe huragany odnotowano juz w 1920. Nie pasuje to do twojej narracji?
@kamien23: jaka "narracja", o czym ty gadasz? Spróbuj wyjść ze skryptu, bo dyskutować z betonową ścianą mi się nie chce.
Ad rem: dane wzięte ze wskazanego przez ciebie źródła obejmują również lata 20. Trendy widać? Widać. Zmiany częstości widać? Widać. Czego zatem nie rozumiesz?
@rineo: tak. 25 w 10lat daje średnio 2.5 huraganu na rok. Zdecydowanie wiecej niz w ostanich latach. Wykres powiniem miec ksztalt litery u No ale nie pasuje to do twoich teorii wiec...fakty są prawackie (ʘ‿ʘ)
@kamien23: reasumując: • przedstawione przez ciebie dane stały się "wybiórcze" i "lewackie" gdy tylko okazały się pokazywać coś innego niż sobie życzysz • trend i zmiany w czasie nie mają znaczenia, ważniejsza jest pojedyncza dekada. Wskazywanie trendu i zmian na przestrzeni blisko 100 lat to "wybiórcze dane", przytaczanie wybranej dekady jest spojrzeniem szerokim, rzetelnym i przekrojowym • nie ma znaczenia ewidentny wzrost siły huraganów w czasie, liczy się wyłącznie ich czysta suma bez
@rineo: Fakty vs fanatyzm....fakty nie mają szans. Jest globalne ocieplenie i basta!!! Nie obchodzi mnie co bylo sto lat temu. Globalne ocieplenie jest teraz. Wiem ze globalne ocieplenie istnieje bo...istnieje. Fakty ktore temu przeczą, tylko mnie w tym utwardzają. xd
źródło: comment_0if3fecB98u3rqAOmfTpzPErXn7myXxY.jpg
Pobierzźródło: comment_BiBh8YUtP0MFJKqE11g35KKfooVqLjhj.jpg
Pobierzźródło: comment_sVG5jGxd0aoVz9xbPZsuZ6g1GUdgdpx4.jpg
PobierzNie ale pisanie że ktoś jest za głupi do rozmowy, zamiast podawania faktów jest jak najbardziej lewackie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wciąż nie odpowiedziałeś, dlaczego w latach 60 były trzy huragany w roku. Wedlug twoich wykresów w 2017 powinno ich być z 10 razy więcej. Ale tak jest jak się dane traktuje wybiórczo. Idąc dalej twoją logiką przed 18 wiekiem nie powinno być ich w ogóle
@kamien23: spójrz na wrzucony przez siebie "orający obrazek", spójrz na wykresy, wyciągnij wnioski.
To są dane ze źródła, które sam podałeś. Ponadto raczej nikt nie twierdzi, że huragany to jakaś nowość ostatniej dekady, a jedynie że wraz z globalnym ociepleniem wzrasta częstość ekstremalnych zjawisk pogodowych. Podrzuć listę wszystkich huraganów wraz z podaną siłą,
Wybierz huragany pasujace pod twoją tezę, i twierdz ze to są fakty. W op jest napisane o 119 huraganach i o tym że tylko ostatnie są winą globalnego ocieplenia. I zeby to obalić...wybierasz te huragany które pasują ci do twoich poglądów. Geniusz
Żeby udowodnić że prowadzenie po pijaku nie na nic wspólnego z większą ilością wypadków wybiorę sobie tylko wypadki z iloscia ofiar 8+ i powiem
@kamien23: przecież sam podałeś to źródło jako argument, o tutaj, ja tylko przekopiowałem dane do excela. Gdy się okazało, że pokazują nie to co byś chciał, to nagle stają się "lewackie" i "wybiórcze"? Takie podejście wypada jedynie odlać w spiżu i wysłać do Sèvres jako wzorzec ideologicznych klapek na oczach.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_Atlantic_hurricane_records
https://www.washingtonpost.com/news/capital-weather-gang/wp/2017/09/19/puerto-rico-has-a-long-history-with-tropical-storms-none-of-them-were-like-hurricane-maria/?utm_term=.fca0a4cf1e7a
1850?
The 1880s were the most active decade for the United States, with a total of 25 hurricanes affecting the nation.
25 huraganów w dziesięć lat? Kurcze chyba popsulem twoją narrację. Trumpa wtedy jeszcze nie bylo, ani reklamowek. Hmmm, ciekawe skąd tyle huraganow. Te globalne ocieplenie jest bardzo wybiorcze xd
@kamien23: jaka "narracja", o czym ty gadasz? Spróbuj wyjść ze skryptu, bo dyskutować z betonową ścianą mi się nie chce.
Ad rem: dane wzięte ze wskazanego przez ciebie źródła obejmują również lata 20. Trendy widać? Widać. Zmiany częstości widać? Widać. Czego zatem nie rozumiesz?
źródło: comment_acQpfsPR6a6HuJMkh3lOhMCovrIeeunk.jpg
PobierzNo ale nie pasuje to do twoich teorii wiec...fakty są prawackie (ʘ‿ʘ)
• przedstawione przez ciebie dane stały się "wybiórcze" i "lewackie" gdy tylko okazały się pokazywać coś innego niż sobie życzysz
• trend i zmiany w czasie nie mają znaczenia, ważniejsza jest pojedyncza dekada. Wskazywanie trendu i zmian na przestrzeni blisko 100 lat to "wybiórcze dane", przytaczanie wybranej dekady jest spojrzeniem szerokim, rzetelnym i przekrojowym
• nie ma znaczenia ewidentny wzrost siły huraganów w czasie, liczy się wyłącznie ich czysta suma bez
źródło: comment_g2FpnMCZmooH71lhu42j9wjSShmmvHQA.jpg
PobierzFakty vs fanatyzm....fakty nie mają szans.
Jest globalne ocieplenie i basta!!!
Nie obchodzi mnie co bylo sto lat temu. Globalne ocieplenie jest teraz. Wiem ze globalne ocieplenie istnieje bo...istnieje. Fakty ktore temu przeczą, tylko mnie w tym utwardzają.
xd