Wpis z mikrobloga

#informatyka #pcmasterrace #problemtechniczny

witajcie Mirki w ten nudny wieczór. Mam problem z komputerem...

Od jakiegoś czasu mój komputer wyłącza się podczas użytkowania. Wyłącza się monitor, muszka oraz klawiatura. Dioda na POWER UP monitora miga, zaś reszta podzespołów działa. Nie działa ponowny restart, a jedynym sposobem naprawy tej sytuacji jest podłączenie PCta do TV, odpalenie go oraz wyłączenie.

Po kolei. Pierwszy raz powyższa sytuacja zdarzyła mi się w sierpniu b.n., zaś wczoraj i dziś doszły 3 kolejne razy. Dzisiaj rano byłem u informatyka zmienić pastę na procesorze i faktycznie - była zaschnięta, a między radiatorem a prockiem była pusta przestrzeń. Niby teraz jest ok, ale dzisiaj sytuacja się powtórzyła - piszę z laptopa :P

Na elektrodzie wyczytałem że przyczyną jest procesor. Procek nie może oddać ciepła, więc wyłącza PCta aby się ochłodzić. ALe skoro tak, to dlaczego mój problem występuje po zmianie pasty? Czyżby moje (i informatyka) obawy o uszkodzenie procka okazały się prawdziwe? Proszę o pomoc, może ktoś miał podobny problem...

Specyfikacja - zasilacz 450W Chiefteca, płyta główna Asus M5A78L-M LX3, procek fx6100 6x3,4, grafika gtx1050 ti 4g oc, 8gb ramu od kingstone... Nie wiem co więcej mogę dodać. Zakup był dokonany 5 lat temu (grafikę niedawno wymieniłem, więc nie jest to problem grafiki... Poza tym zasilacza też nie - jest to wystarczająca moc na te podzespoły).
  • 7
@Lockersky: przede wszystkim obecnie procesory rzadko kiedy się wyłączają, musiałbyś zdjąć radiator w trakcie pracy

jeśli proc się przegrzewa to zwolni do ekstremalnie niskich prędkości jak 400-800MHz ale prawie nigdy się nie wyłącza bo to wystarczy do schłodzenia.

Kiedyś miałem coś podobnego, spróbuj zmienić kartę graficzną na inny model i przedmuchaj slot PCIExpress sprężonym powietrzem
@cysiekw: @FLAC:

Wołam Was obu. Przeczyściłem jak zalecał Mirek slot PCI-E, włożyłem kartę. Podłączyłem pod TV (i tutaj uwaga, wskazówka - na TV mój komputer włącza się bez problemu, a na moim monitorze #!$%@? wylewu dostaje i postanawia odłączyć monitor mysz i klawę). Zrobiłem test na OCCT (Power Supply) 4.5.1. Wyniki do pobrania tutaj - dla tych co się boją - "No Error" na każdym wykresie...

Więc co jest #!$%@?
@cysiekw: Mógłbyś napisać tak, żebym zrozumiał? Bo nie za bardzo rozszyfrowuję to zdanie...

Po Edicie - od rana (9:30) mam podłączonego PC do TV. Grałem w BF1 na serwerze capture the flag (około 30 graczy), detale wysokie/b.wysokie - nie mam takiego problemu... Może dam znać wieczorem czy wyłączyły mi się klawiatura, mysz oraz TV podczas intensywnej rozgrywki? Bo może wina nie leży w procku czy zasilaczu, a bardziej w obiekcie wyświetlania
@Lockersky aby rozwiązać twój problem należy wykonać 2 czynności zbadać kondestory na płycie głównej czy nie spuchniete jeśli tak do przelutowania oraz podmienić zasilacz na sprawny i ponownie zrobić testy