Aktywne Wpisy

Ryksa +19
Mężczyźni którzy nie dotykali kobiety są żałośni. Coś jest z wami nie tak i tyle. Zamiast zrozumieć o co chodzi to zostajecie incelami w internecie, skill issue xD Trzeba było słuchać i uważać jak wam dziewczyny mówiły czego potrzebują ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A jak mają powyżej 30 lat to już jest wstyd po prostu. Jako matka było by mi po prostu wstyd, że coś takiego wychowałam. Na
A jak mają powyżej 30 lat to już jest wstyd po prostu. Jako matka było by mi po prostu wstyd, że coś takiego wychowałam. Na

vartan +11
Codzienna pogoda na ziemi przez 4,5 miliarda lat, aż ludzie zaczęli używać plastikowych słomek oraz butelek bez przytwierdzonych do nich nakrętek ( ͡º ͜ʖ͡º)
#globalneocieplenie
#globalneocieplenie
źródło: temp_file954611376277076143
Pobierz

Pierwszy zapis języka fińskiego (i wszystkich języków fińskiej grupy językowej) to jedno zdanie, zapisane cyrylicą, na korze drzewa, datowane na początek XIII wieku, znalezione w okolicach Nowogrodu Wielkiego w 1957 w Związku Radzieckim.
Oryginalny zapis to:
юмолануолиїнимижи
ноулисѣханолиомобоу
юмоласоудьнииохови
Transkrybując na alfabet łaciński:
„jumolanuoli ï nimizi
nouli se han oli omo bou
jumola soud'ni iohovi”.
Jest to najstarszy znany tekst w języku fińskim i we wszystkich językach fińskiej grupy językowej.
Jako, że zapisany jest bardzo starą formą języka fińskiego jest wiele wersji tłumaczeń radzieckich i fińskich naukowców. Yuri Yeliseyev z ZSRR twierdzi, że jest to zaklęcie przeciwko burzom, natomiast Martti Haavio z Finlandii uważa, że to rodzaj przysięgi.
Poniżej oryginalna kora z powyższym zapisem.
Więcej tu: https://en.wikipedia.org/wiki/Birch_bark_letter_no._292
#finlandia #finlandiazwykopem #ciekawostki #jezyki #jezykiobce #ciekawostkihistoryczne #historia #nauka #swiat
źródło: comment_4crVGV88FLcFQE05yxWM9I53B0qf8zYw.jpg
PobierzJęzyki uralskie.
źródło: comment_ZPEHfb3QxAEwLxYcblnSfH8xbpidfDuU.jpg
Pobierz