Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, chcę wyświetlić na widoku w aplikacji mobilnej pisanej w Xamarinie liczbę wierszy z danym tekstem, w tym wypadku Książki, w kolumnie Media tabeli stworzonej przy użyciu SQLite. Mam stronę z ListView z danymi z tabeli, w footerze button, po kliknięciu w który przechodzi do nowej strony, na której mają być wspomniane statystyki. Nie wyskakują żadne błędy, czy wyjątki, ale strona jest pusta.

https://pastebin.com/NZCMp0JQ

#xamarin #csharp #sqlite #linq #programowanie #android
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wisniowy_smak: Jak piszesz kod w zwykłym code behind bez żadnego MVVM itp to możesz to zrobić w ten sposób bez użycia Bindingu. W tym wypadku byś musiał ustawić setBinding dla kontrolki i przypisać jej jakieś property ale nie ma sensu lepiej zrobić tak jak Ci zrobiłem w tym kodzie bo zakładam że masz tylko tą jedną kontrolkę a nie na przykład 20 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Afur: Dzięki, tak działa. Ale ciekawe czemu przez binding w XAML nie chciało, przy innych view normalnie dawało radę. Właśnie, czy mogę traktować te pliki xaml.cs od widoków jako moje ViewModel? Jeśli nie, to co bym musiał zrobić, żeby było bardziej MVVM? Niepotrzebna była mi nigdzie implementacja interfejsu INotifyPropertyChange, ani ICommand.
  • Odpowiedz
  • 1
@wisniowy_smak Bo domyślnie kontrolki biorą kontekst do Bindingu po wyższej kontrolce w hierarchii (po polsku to brzmi biednie chodzi o Parent'a ). Dobrze to widać na przykładzie na przykład listview gdzie w Item template ustawiasz sobie binding korzystając z danych które przesyłasz bezpośrednio do całego listview.

Co do stosowania Bindingu bez mvvm to raczej bez sensu, chyba że masz bardzo rozbudowany widok ale generalnie zalecane jest stosowanie MVVM bo na dłuższą
  • Odpowiedz