Wpis z mikrobloga

Mirki i Mirabelki, czy jest na sali jakiś UI? :D Chciałbym zacząć rozwijać się w innym kierunki niż tylko DTP i prosty digital.
Niestety zatrzymałem się trochę z #webdesign jeszcze przed etapem responsywnych stron.
Czy ktoś może dać jakiś kurs / protipy jak przygotować devowi pliki, żeby było mu najłatwiej pracować kodując stronę / appkę
Może jakieś dobre praktyki przygotowywania plików?

Mam cały pakiet Adobe CC - więc jeśli mogę wykorzystać inne narzędzia niż Ps to też było super dostać takie info.

#grafika #design #ui
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@igiproject: hej, ja pracuje jako ux ui. Wszystko zależy od projektu, przyjętego framework i na ile jestes zaawansowany we froncie. Jezeli tylko ui i korzystasz z Cloud wrzuć pliki do chmury i niech sam sobir pobiera assety i kolorki. To działa szybko i nie ma problemu z wersjonowaniem. Jezeli nie korzystacie z Cloud to rozbin projekt na artboardy i przy zapisie zaznacz eksport assetow. Do tego nazywaj odpowiednio warstwy... Np
  • Odpowiedz
Dzięki Panowie za informacje! Szanuję ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@siegel1984: Artboardy - jaki program masz na myśli? Czy mógłbyś trochę rozwinąć?
@bastianbastiante: Mam Maca, sketcha już pobrałem - właśnie minął trial, kupię zaraz pełną.
Marvel i Zeplin to akurat coś o czym tylko słyszałem, ale zabieram się za ogarnianie tematu.
  • Odpowiedz
@igiproject: Również pracuje jako UI/UX i podzielam zdanie @siegel1984 oraz @bastianbastiante . Poza tym Sketch posiada apkę na iOS (Mirror) również warto skorzystać. Jeśli natomiast chodzi o grafiki polecam unsplash.com jeśli jeszcze nie znasz w co wątpię :D

Adobe nieźle popłynęło z Adobe XD, nie mieli trudnego zadania a wypuścili ładnego gniota, chciałoby się napisał XD...
  • Odpowiedz
@y_paul: Właśnie zastanawiałem sie nad tym XD, dlatego napisałem że mam pakiet CC.
Unsplash plzzz ( ͡º ͜ʖ͡º) 5 lat komercyjnie siedzę w grafice, więc to akurat podstawy, choć akurat przebiłem się już przez grupę cebulaków i większość klientów kupuje wybrane fotki z fotolii.

@bastianbastiante: Paaanie! Pomogłeś bardziej niż
  • Odpowiedz
Zgadzam się. Sketch jest super a to co Adobe wyprawia na polu experience designer to jest jakaś paranoja. Invision jest ok ale tylko do pokazania prototypu zespołowi lub klientowi. Chodziło mi o artboardy w Adobe Photoshop bo mówiłeś że masz w nim doświadczenie. Ale do ui warto korzystać z czegoś lekkiego co oferuje podobne rozważania np wspomniany sketch
  • Odpowiedz
@siegel1984: PS'a ogarniam, właśnie sprawdziłem te artboardy i to akurat typowo do projektowania pod różne platformy, więc już wiem czemu tego nie znałem ;) Już od paru godzin siedze z tutorialami, więc powoli się wkręcę w temat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz