Wpis z mikrobloga

Ostatnio czytałem ciekawą hipotezę (jak jak nie cierpię jak ktoś nadużywa wyrazu teoria do czegoś niesprawdzonego), że fundamentem Świata nie są cząstki elementarne, a wraz z nimi całą elektrodynamika kwantowa, a... informacja - jako fundamentalny "kwant". Nie daje mi to spokoju, bo faktycznie, ograniczenia fizyczne w postacie prędkości światłą (dalej c) można zastosować do prędkości rozchodzenia się informacji. Popularna "teleportacja" kwantowa nadal nie łamie zasady nieprzekraczalności c. Spora część prac badawczych nad tematyką czarnych dziur, właśnie pochyla się nad kwestią: co się dzieje z informacją gdy spada za horyzont zdarzeń. Czy zostaje całkowicie zniszczona?

Idąc już dalej przyjemną drogą fantazji, informacja może być wielowymiarowa;
- punkt w czasoprzestrzeni (tzw. zdarzenie)
- ładunek, spin, masa, energia...

każda najprostsza cząsteczka, taki wodór, oddziałuje grawitacyjnie i elektromagnetycznie z innymi - czyli przekazuje informacje.

co o tym sądzicie mireczki? macie pod ręką jakieś fajne wykłady na yt lub publikacje na ten temat?

http://www.pbs.org/wgbh/nova/blogs/physics/2014/04/is-information-fundamental/

#rozkminy #fizyka #fizykakwantowa #filozofia #wszechswiat #kosmologia
Luczexx - Ostatnio czytałem ciekawą hipotezę (jak jak nie cierpię jak ktoś nadużywa w...
  • 3
@Luczexx: Że cząstki nie są fundamentalne, wiadomo od dawna. Fundamentalne są pola. Natomiast "informacja jest fundamentalna" to fizycznie puste stwierdzenie. Równie dobrze można powiedzieć, że to nie pola, tylko liczby są podstawowe. Rozumowanie na zasadzie "rzucę jak najbardziej abstrakcyjnym pojęciem, coś w tym musi być, przecież to bardzo głębokie". Zdarzenie to zdarzenie, oddziaływanie to oddziaływanie, spin to spin, masa to masa. Nazwanie tego informacją nie nadaje temu żadnego sensu fizycznego.
@Clermont: a byc moze okaże sie, ze i pola nie sa fundamentalne, tylko w jakichś wysokich energiach jest ono zunifikowane. Dlatego pytanie raczej z zakresu kosmologii a nie współczesnej fizyki, która załamuje sie w niektórych dziedzinach, np. OTW I QED.

Co sie dzieje z informacja po przekroczeniu horyzontu zdarzeń? Czy mozna trwale zniszczyć informacje?
Ostatnio czytałem ciekawą hipotezę (jak jak nie cierpię jak ktoś nadużywa wyrazu teoria do czegoś niesprawdzonego), że fundamentem Świata nie są cząstki elementarne, a wraz z nimi całą elektrodynamika kwantowa, a... informacja - jako fundamentalny "kwant"

@Luczexx: Co w tym ciekawego, skoro takie rozważania musiał mieć każdy, kto zainteresował się istnieniem cząstek wirtualnych?

Przecież ta cząstka przed swoim chwilowym powstaniem jest tylko informacją na temat prawdopodobieństwa swojego zaistnienia, a mimo to,