Wpis z mikrobloga

#programowanie #aplikacje #webdev #webmastering #webdesign

Jestem totalnym noobem jeśli chodzi o programowanie aplikacji webowych. W ogóle jestem noobem. Właściwie to piszę aplikację kontrolno-pomiarowe dla przemysłu. Najbliżej internetu to było mi przy okazji pisania serwera tcp dla kilku urządzeń. Zapragnąłem jednak napisać sobie portal internetowy. Sam chciałbym napisać backend (obsługę bazy danych, wszelkiego rodzaju łamigłówki wymagające głębszych obliczeń). Być może ktoś mógłby mi zasugerować choćby hasła o których powinienem poczytać.
Jak napisać prawidłowo taki serwer, aby później ktoś napisał stronę, która mogła by korzystać z jego zasobów? Być może w przyszłości jakaś apka?
Jest jakiś standard multiplatformowy do tego typu rzeczy?
No i co to jest ten REST?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AgeOfEmpires: http://restcookbook.com/ Ogólnie mówiąc jest to semantyka komunikacji. W kontekście żądań http masz np. takie oddzielenie zasobów i operacji na nich, że pierwsze są identyfikowane przez adres, a drugie jako jedna z ustalonych metod protokołu. Mimo, że teoretycznie możesz klikać link w przeglądarce, co wysłałoby żądanie przykładowo w taki sposób: GET /user/123/delete HTTP/1.1 to powinieneś to robić poprzez: DELETE /user/123 HTTP/1.1
  • Odpowiedz
@AgeOfEmpires: Przeczytaj domain driven design jeżeli chodzi o to jak podejść do projektowania tego. Co do technologii w jakiej to napisać to masz dużo możliwości do wyboru, zależy jaki język programowania znasz. Obecnie popularne jest robienie wszystkie w javascripcie, w tym napiszesz webserwis, stronę i aplikację na telefon.

@P4uL: Bardzo słaba definicja
  • Odpowiedz
@AgeOfEmpires: hasło którego szukasz to flask / django (jeden z nich do postawienia serwera) plus frontend (widziałem kiedyś fajny tutorial pod hasłem djangular).
Będziesz musiał ogarnąć podstawy Pythona i Javascriptu.

A REST to sposób w jaki Twoja strona będzie gadać z serwerem :) w skrócie i uproszczeniu.
  • Odpowiedz
@AgeOfEmpires: cos takiego wlasnie popelnilem jakies 1.5 roku temu i od tego czasu rozwijam. PLC przesyla dane (diagnostyka, raporty produkcyjne, pomiary) przez UDP do Rpi3 ktory dostarczamy razem z urzadzeniem. Rpi (raspbian i serwer w pythonie) odbiera, pakuje w jsony, zalatwia autoryzacje i skladowanie w razie braku dostepu do sieci - po czym wysyla na endpoint restowego serwera w chmurze ms azure. Aplikacja na net core. Baza to mongoDb as
  • Odpowiedz
@AgeOfEmpires: najlepsze jest to, że zapytałeś o standardy w budowaniu takiego serwera, co to jest REST a wykopowi specjaliści obsypują Cię językami i technologiami XD

Skoro jesteś zielony z webem, zacząłbym na Twoim miejscu delikatnie od HTTP, jak wygląda taka komunikacja, żądania, odpowiedzi, nagłówki, kody odpowiedzi(pewnie, niektóre już kojarzysz :)). Dalej zgłębiłbym definicję webserwisu, ogarnął czym jest SOAP, dosypał trochę XMLa(szczególnie zwróciłbym uwagę na przestrzenie nazw: namespace i importowanie własności
  • Odpowiedz