Aktywne Wpisy

Smarek37 +10
Mirasy jest sprawa. Robię w chacie siłownię i teraz kwestia sprzętu grającego. Mam takiego starego 35 letniego Technicsa, który zalega nieużywany i fajnie byłoby go wykorzystać. Problem w tym że tu ani tuner nie jest przestrojony, no a kasety czy cd to już przeżytek. Nie ma też wejścia na usb, więc pena też nie podłączę. Jest jakieś proste urządzenie, które można by do tego podpiąć, żeby uzyskać muzę, czy trzeba po prostu
źródło: IMG_20201113_134310
Pobierz
Hfishman1 +12
#gielda Odsłuchałem podcast u Iwucia odnośnie tego jak zabezpieczyć się przed wojną i zaczął opowiadać co on posiada, to pomijając te mieszkania które ponad 50 % jego majątku wynoszą, ma jakieś działki budowlane i ziemię na Śląsku i 2 hektary w Portugalii, więc wszystko o czym mówi odnośnie inwestycji gieldowych to on sam w malutkim stopniu realizuje. Bo do tego zapakowany w obligacje jest, a bardziej ryzykownie w akcje to

Jestem totalnym noobem jeśli chodzi o programowanie aplikacji webowych. W ogóle jestem noobem. Właściwie to piszę aplikację kontrolno-pomiarowe dla przemysłu. Najbliżej internetu to było mi przy okazji pisania serwera tcp dla kilku urządzeń. Zapragnąłem jednak napisać sobie portal internetowy. Sam chciałbym napisać backend (obsługę bazy danych, wszelkiego rodzaju łamigłówki wymagające głębszych obliczeń). Być może ktoś mógłby mi zasugerować choćby hasła o których powinienem poczytać.
Jak napisać prawidłowo taki serwer, aby później ktoś napisał stronę, która mogła by korzystać z jego zasobów? Być może w przyszłości jakaś apka?
Jest jakiś standard multiplatformowy do tego typu rzeczy?
No i co to jest ten REST?
m.in. GET, DELETE, PUT, POST
GET /user/123/delete HTTP/1.1to powinieneś to robić poprzez:DELETE /user/123 HTTP/1.1@P4uL: Bardzo słaba definicja
Będziesz musiał ogarnąć podstawy Pythona i Javascriptu.
A REST to sposób w jaki Twoja strona będzie gadać z serwerem :) w skrócie i uproszczeniu.
Jeśli chcesz znaleźć dobrą pracę to java + angular
Rzucam linka z opisem całej architektury REST (podstawy teoretyczne, szczegóły zależą od technologii)
http://www.drdobbs.com/web-development/restful-web-services-a-tutorial/240169069?pgno=1
Skoro jesteś zielony z webem, zacząłbym na Twoim miejscu delikatnie od HTTP, jak wygląda taka komunikacja, żądania, odpowiedzi, nagłówki, kody odpowiedzi(pewnie, niektóre już kojarzysz :)). Dalej zgłębiłbym definicję webserwisu, ogarnął czym jest SOAP, dosypał trochę XMLa(szczególnie zwróciłbym uwagę na przestrzenie nazw: namespace i importowanie własności
@matka_boska_w_klapie: skoro tak mówisz... zasmuciło mnie to