Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #javascript
wiem że debilne pytanie ale dlaczego mi operator != wywala błąd oczekując operatora !==? Chcę prosto wywołać np. if (x != 10), a czy !== nie znaczy że not equal value or type? Mogę to bezpiecznie stosować zamiast != żeby się nie p-------ć?
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@biala-panda: wiem to
@findesiecle: wlaśnie ESlint wywala ten błąd, ale ja go nawet nie dodawałem, widocznie VS 2017 ma domyślnie go dodanego. To co, mam to wyłączyć?

co najlepsze wszystko działa normalnie z operatorem != tylko konsola pokazuje mi error xd
  • Odpowiedz
@AwizisieAkat: Właśnie to jest największa beka bo wszyscy wyzywają na javascript i pragną aby to coś zniknęło a mimo to nadal jest używany. Nie potrafię tego zrozumieć. Warto w dzisiejszych czasach się uczyć włącznie z jego frameworkami bo się zastanawiam co robić po pythonie i djangoo??
  • Odpowiedz
@Bambro: Hah, masz po prostu ustawiony zbiór zasad, pewnych patternów co do pisania w JS w tym ESlincie. Na przykład, używaj zawsze "!==" zamiast "!=" albo nie inicjuj zmiennych, których nie używasz w ogóle "no-unused-vars". Jeśli chcesz się tego pozbyć, to pogrzeb w configu. Tu nie chodzi o język, tylko o to narzędzie. JS jak najbardziej pozwala użyć obu wersji, ale wiadomo, "!==" jest bezpieczniejsze, bo "!=" przy porównywaniu np.
  • Odpowiedz
@Blevk: no warto, bo bez jsa się aplikacji w przeglądarce nie napisze xd niekoniecznie czystego jsa, ale można coś w stylu coffeescript czy typescript, jak mam coś pisać to teraz zwykle typescript, osobiście w czystym jsie prawie nic nie pisałem
  • Odpowiedz
@Blevk: Jak widać w mojej odpowiedzi, tu chodzi o niezrozumienie tematu - okazało się, że to nie język jest s---------y, tylko nieświadomy wybór pewnej opcji w linterze. Większość ludzi nieużywających na codzień JS, żyje w przeświadczeniu, że JS wygląda tak, jak wyglądał lata temu. Po ES6/7/8 jest bardzo spoko. Node.js na backendzie jest ostatnio dobrą opcją, sporo dużych firm się na niego przesiada, a jeśli chodzi o frontend, to wiadomo
  • Odpowiedz
@findesiecle: widzę że ogarniasz temat to się podpytam - ja jako człowiek chcący robić głównie .NETowy backend i chcący się nauczyć tyle ile muszę z frontendu (dlatego teraz dłubię przy js) czego najlepiej się uczyć? vanilla js czy angulara, typescript? Nie chcę na to poświęcać na razie dużo czasu dlatego szukam jakiejś optymalizacji nauki :/
  • Odpowiedz
@Bambro: Powiem ze swojego doświadczenia. Najpierw vanilla js, w sensie podstawowa składnia. Dowiedz się, jak działają funkcje- scope, closure + programowanie funkcyjne - Higher Order Functions, map/filter/reduce i inne. Do tego w ES6+ wyszło sporo ułatwień, które się przyjęły, najważniejsze: const/let, arrow functions, object destructuring, default parameter value, rest parameter, spread operator, modules. Trzeba wiedzieć koniecznie o asynchroniczności w js - co to jest callback, promise, async/await.

Potem wchodzą frameworki/biblioteki.
  • Odpowiedz
wszyscy wyzywają na javascript i pragną aby to coś zniknęło a mimo to nadal jest używany.

@Blevk: Bo są tylko dwa rodzaje języków programowania: te na które ludzie narzekają i te, których nikt nie używa ~ Bjarne Stroustrup
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz